intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Mióma tudástár

A 35 év feletti korosztályban minden negyedik-ötödik nőnek van miómája, melyre leggyakrabban ultrahang vizsgálat, illetve nőgyógyászati szűrés hívja fel a figyelmet. Legtöbbször semmilyen panaszt nem okoz, máskor viszont a menstruáció rendellenességei hívják fel rá a figyelmet.

Milyen korban fordul elő?

A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú daganatok. Leggyakrabban a 35. életév után fejlődnek ki és csak ritkán azt megelőzően. A változókorra a nők legalább felénél eltérő számú és méretű mióma alakul ki.

Mit kell tudni a miómákról?

A méh izomrétegében alakulnak ki. Igen lassan növekednek a méh falában, vagy a felszínén. Méretük igen változó, lehetnek néhány milliméteresek, de akár a hasüreg jelentős részét is kitölthetik.

Mi okozza a miómát?

A kialakulás pontos mechanizmusa és a növekedés ütemét befolyásoló tényezők ma még nem teljesen ismertek. Valószínűsíthető, hogy a genetikai tényezők mellett hormonális háttere is van. Leginkább a petefészek rendellenes működésével hozzák kapcsolatba, többek között az ösztrogének és a progeszteron szintjének ingadozására vezethető vissza. Erre utal, hogy menopauzában a petefészek eltávolításával vagy változókor mesterséges gyógyszeres előidézésével a daganatok növekedése megáll, méretük csökken.

A miómák típusai

Az intramurális miómák a méh falában helyezkednek el. Ez a leggyakoribb típus. A szubszerózus miómák a méh felszínén találhatók. Kivételes esetekben előfordulhat, hogy vékony kocsánnyal kapcsolódnak a méhhez. Ilyenkor kocsányos szubszerózus miómáról beszélünk. Ez a fajta mióma elcsavarodhat a kocsány körül és erős fájdalmakat okozhat. A szubmukózus miómák a méhnyálkahártya alatt helyezkednek el és a méhűr felé növekednek. Ezáltal megváltoztatják a méh alakját és méretét. A szubmukózus miómák is rendelkezhetnek kocsánnyal.

Mikor érdemes gondolni rá?

A miómák gyakran tünetmentesek, felfedezésük sokszor véletlenül történik, például nőgyógyászati szűrővizsgálat vagy ultrahangos vizsgálat során. A panaszok megjelenése és súlyossága elsősorban a miómák elhelyezkedésétől és méretétől függ.

o       A méhnyálkahártya alatti miómák súlyos menstruációs panaszokat okozhatnak, és a ciklus közbeni vérzések is gyakoriak. Az erős vérzések hosszabb távon sápadtsággal, fáradtsággal és általános levertséggel párosuló vérszegénységet okozhatnak.

o       A méh falában lévő miómák gyakran görcsös fájdalmakkal járnak, különösen a havivérzések során. A nagyméretű miómák alhasi feszítő érzést okozhatnak, hólyagpanaszokkal kísérve. Jellemző tünetei: a has térfogatának feltűnő növekedése, gyakori vizelési inger és/vagy vizeletürítési zavarok, székrekedés. Az elváltozások fájdalmas nemi aktust, meddőséget, terhességi szövődményeket vagy vetélést is előidézhetnek.

Hogyan kezelhető a mióma?

A megfelelő módszer megválasztásához mindenképpen nőgyógyász szakemberrel kell egyeztetni, mely során az alábbi tényezőket is figyelembe kell venni: a miómák mérete és elhelyezkedése, növekedésének sebessége, a panaszok típusa, erőssége és gyakorisága vagy a fájdalomérzet.

Tünetmentes mióma esetén elégséges lehet a rendszeres nőgyógyászati és ultrahangos ellenőrzés. A panaszokat okozó miómák kezelésérealapvetően kétféle, sebészeti vagy gyógyszeres eljárás alkalmazható.

·        Műtéti eljárással

Évente az EU-ban körülbelül 300 ezer sebészeti beavatkozás történik a miómákkal kapcsolatban, ezek közül megközelítőleg 230 ezer a méh eltávolításával jár. A mióma kezelésében továbbra is a hiszterektómia (a méh eltávolítása) a leggyakrabban alkalmazott sebészeti beavatkozás. Ez a műtét a hasüreg felnyitásával vagy a hüvelyen keresztül végezhető el. Napjainkra a nyitott hasi műtét azonban igen ritkává vált, szinte kizárólag igen nagyméretű miómák esetén alkalmazzák. Ha a beteg azonban még szeretne gyermeket, akkor ez az út nem járható.

A mióma izolált eltávolítása esetén a méh megmarad, csupán a miómát távolítják el. Ennek előnye, hogy a beteg még vállalhat gyermeket, mivel továbbra is termékeny marad. A műtétet követően azonban újra kialakulhatnak miómák. Az eltávolítás alkalmazhatósága a miómák elhelyezkedésétől, méretétől és számától függ. A méh ürege felé növő elváltozásokat, amelyek a meddőségért vagy a vérzészavarokért felelősek méhtükrözés segítségével lehet eltávolítani, a hasüreg felé növőket illetve a méh falában lévőket hasi tükrözéssel.

·        Gyógyszeres kezeléssel

Műtétek előtt lehetőség van a miómák okozta tünetek gyógyszeres kezelésére is.

Fontos tudni!

Amennyiben a fentiekben felsorolt tünetek bármelyikét észleli, feltétlenül forduljon nőgyógyászához!

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Intimzóna
Montevideó u. 3.
Budapest
Budapest 1037
Phone: 0613234455