intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

PCOS. Olyan rövidítés, amelynek hallatán a nők összerezzennek. Rettegett betegségről van szó, a policisztás ovárium szindrómáról, amely általában a meddőség kapcsán kerül a középpontba. Dr. Dobos Györggyel, a Szentendrei Szakorvosi Rendelőintézet nőgyógyász adjunktusával egyik fő szakterületéről, a PCOS-ről beszélgettünk.

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

A PCOS-t említve, gyakorlatileg egyfajta hormonális megbetegedésről beszélünk, mely a fogamzóképes hölgyek 7-10 százalékát érinti – mondta Dr. Dobos György. – Óriási az interneten is fellelhető szakirodalma, sok információval találkozhatnak ott is az érdeklődők. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy maga az elnevezés hibás (lefordítva a kifejezés: petefészek sok cisztával), ugyanis minden nő petefészkében számos, különböző érési fokon lévő tüsző található, melyek a petesejteket tartalmazzák, tehát nem valódi ciszták. Normál esetben a tüszők közül a legérettebb megreped, és ha a belőle kiszabadult petesejt nem termékenyül meg, akkor kettő hét múlva jelentkezik a menstruáció. A probléma abból adódik, ha valakinek a petefészke sokkal több ilyen 5-8 mm-es, majdnem érett tüszőt tartalmaz, mint kellene.

Mitől alakulhat ki PCOS a hölgyeknél?

A PCOS kialakulásának pontos okait nem tudjuk még, de jelen tudásunk szerint a probléma oka egy genetikailag hordozott betegség: a vércukor–inzulin rendszer zavara, melyet inzulinrezisztenciának nevezünk (IR), lényege pedig az, hogy az egészséges emberhez képest az ilyen betegnek sokkal több inzulinra van szüksége egységnyi vércukor lebontásához. A magas inzulinszint pedig, mintegy mellékhatásként okozza a PCOS-t.

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

Milyen tünetei vannak a PCOS-nek?

A mai szemlélet szerint a PCOS egy tünetegyüttes, egyszerre több tünetet képes produkálni, de általában nem mindet egyszerre. PCOS gyanúra utalhat, ha például menstruációs- vagy peteérési zavar lép fel, ha a páciensek súlyproblémával, elhízással küzdenek, ha fokozottabb a szőrnövekedés, vagy hosszas próbálkozás után sem esnek teherbe, esetleg bőrproblémáik (zsíros, pattanásos) lesznek.

Milyen terápiát, kezelést alkalmaznak, ha felmerül a PCOS gyanúja?

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

Régen műtéti úton megbontottuk a petefészek kérgét, mivel kimondottan nőgyógyászati megbetegedésnek tekintettük, hiszen azt láttuk, hogy a petefészkek általában jóval nagyobbak az átlagosnál és vastag tok veszi körül őket (volt is ilyen elnevezése a betegségnek: „nagy szürke ovárium”), a megvastagodott burkon pedig nem tudott kitörni a petesejt. Ma úgy gondoljuk, hogy nem ez az igazi megoldás. Az alaposabb vizsgálatok alkalmával kiderült, hogy a legtöbb PCOS-ban szenvedő hölgy egyben inzulinrezisztens is. Ma, ha felmerül a gyanúja a PCOS-nek, és a vizsgálatok ezt megerősítik, azaz a páciens petefészkeiben sok kis „ciszta” látható, IR-es, akkor elsősorban az életmód megváltoztatását javasoljuk. Azaz mindenképpen többet kell mozogni, sportolni és követni kell a megfelelő, szénhidrátban szegény diétát. A kiegyensúlyozott étrend mellett mio-inozitol tartalmú étrend-kiegészítő készítménnyel is javítható a betegek állapota.Sok hölgynél, a fent leírt életmódváltás és kezelés hatására, viszonylag rövid időn belül rendeződhet a menstruációs ciklus és akár hormonális kezelés nélkül létrejöhet terhesség is. Amennyiben még nem tervez a páciens gyermeket, akkor a bőrproblémáit antiandrogén fogamzásgátló készítmények ajánlásával oldjuk meg.

Dr. Jármi Hilda


Az ismerkedés 4  törvénye
Az ismerkedés 4 törvénye
Megtaláltad a nagy Ő-t? – Ebben a 3 dologban ne akard megváltoztatni!
Megtaláltad a nagy Ő-t? – Ebben a 3 dologban ne akard megváltoztatni!
8 érdekesség a szexről, amit lehet, hogy még te sem tudtál
8 érdekesség a szexről, amit lehet, hogy még te sem tudtál
Mi az, amit szerinted minden nőnek tudnia kell a férfiak szexualitásáról?
Mi az, amit szerinted minden nőnek tudnia kell a férfiak szexualitásáról?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.