intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

PCOS. Olyan rövidítés, amelynek hallatán a nők összerezzennek. Rettegett betegségről van szó, a policisztás ovárium szindrómáról, amely általában a meddőség kapcsán kerül a középpontba. Dr. Dobos Györggyel, a Szentendrei Szakorvosi Rendelőintézet nőgyógyász adjunktusával egyik fő szakterületéről, a PCOS-ről beszélgettünk.

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

A PCOS-t említve, gyakorlatileg egyfajta hormonális megbetegedésről beszélünk, mely a fogamzóképes hölgyek 7-10 százalékát érinti – mondta Dr. Dobos György. – Óriási az interneten is fellelhető szakirodalma, sok információval találkozhatnak ott is az érdeklődők. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy maga az elnevezés hibás (lefordítva a kifejezés: petefészek sok cisztával), ugyanis minden nő petefészkében számos, különböző érési fokon lévő tüsző található, melyek a petesejteket tartalmazzák, tehát nem valódi ciszták. Normál esetben a tüszők közül a legérettebb megreped, és ha a belőle kiszabadult petesejt nem termékenyül meg, akkor kettő hét múlva jelentkezik a menstruáció. A probléma abból adódik, ha valakinek a petefészke sokkal több ilyen 5-8 mm-es, majdnem érett tüszőt tartalmaz, mint kellene.

Mitől alakulhat ki PCOS a hölgyeknél?

A PCOS kialakulásának pontos okait nem tudjuk még, de jelen tudásunk szerint a probléma oka egy genetikailag hordozott betegség: a vércukor–inzulin rendszer zavara, melyet inzulinrezisztenciának nevezünk (IR), lényege pedig az, hogy az egészséges emberhez képest az ilyen betegnek sokkal több inzulinra van szüksége egységnyi vércukor lebontásához. A magas inzulinszint pedig, mintegy mellékhatásként okozza a PCOS-t.

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

Milyen tünetei vannak a PCOS-nek?

A mai szemlélet szerint a PCOS egy tünetegyüttes, egyszerre több tünetet képes produkálni, de általában nem mindet egyszerre. PCOS gyanúra utalhat, ha például menstruációs- vagy peteérési zavar lép fel, ha a páciensek súlyproblémával, elhízással küzdenek, ha fokozottabb a szőrnövekedés, vagy hosszas próbálkozás után sem esnek teherbe, esetleg bőrproblémáik (zsíros, pattanásos) lesznek.

Milyen terápiát, kezelést alkalmaznak, ha felmerül a PCOS gyanúja?

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

Régen műtéti úton megbontottuk a petefészek kérgét, mivel kimondottan nőgyógyászati megbetegedésnek tekintettük, hiszen azt láttuk, hogy a petefészkek általában jóval nagyobbak az átlagosnál és vastag tok veszi körül őket (volt is ilyen elnevezése a betegségnek: „nagy szürke ovárium”), a megvastagodott burkon pedig nem tudott kitörni a petesejt. Ma úgy gondoljuk, hogy nem ez az igazi megoldás. Az alaposabb vizsgálatok alkalmával kiderült, hogy a legtöbb PCOS-ban szenvedő hölgy egyben inzulinrezisztens is. Ma, ha felmerül a gyanúja a PCOS-nek, és a vizsgálatok ezt megerősítik, azaz a páciens petefészkeiben sok kis „ciszta” látható, IR-es, akkor elsősorban az életmód megváltoztatását javasoljuk. Azaz mindenképpen többet kell mozogni, sportolni és követni kell a megfelelő, szénhidrátban szegény diétát. A kiegyensúlyozott étrend mellett mio-inozitol tartalmú étrend-kiegészítő készítménnyel is javítható a betegek állapota.Sok hölgynél, a fent leírt életmódváltás és kezelés hatására, viszonylag rövid időn belül rendeződhet a menstruációs ciklus és akár hormonális kezelés nélkül létrejöhet terhesség is. Amennyiben még nem tervez a páciens gyermeket, akkor a bőrproblémáit antiandrogén fogamzásgátló készítmények ajánlásával oldjuk meg.

Dr. Jármi Hilda


Szerelemre születtünk
Szerelemre születtünk
Jobb szexet szeretnél? Ezeken változtass!
Jobb szexet szeretnél? Ezeken változtass!
Vággyal vagy vágy nélkül – nem mindegy
Vággyal vagy vágy nélkül – nem mindegy
Így csókolunk mi
Így csókolunk mi
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.