intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A nők felét érinti - a premenstruációs szindróma, azaz a PMS

A nők felét érinti -  a premenstruációs szindróma, azaz a PMS

Óriási szám, de sajnos nem elírás: a nők több mint fele szenved egy testi-lelki tünetekből álló kórképtől, amelyet PMS-nek, azaz premenstruációs szindrómának nevezünk.  A hátterében valószínűleg hormonális változások állnak. A betegségről Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal, szexuális medicina szakemberrel beszélgettünk.

A nők felét érinti -  a premenstruációs szindróma, azaz a PMS

A nők több mint fele tapasztalja ezeket.

Milyen lelki tünetei vannak a PMS-nek?

A testi tünetek, alhasi puffadásban, mellfeszülésben nyilvánulnak meg, melyeket feltehetően hormonális változások okoznak. Fáradékonyság, levertség, idegesség, rossz hangulat is jelentkezhet. Ezek oka a szerotonin hormon szintjének csökkenése.  A szindróma legsúlyosabb formája az úgy nevezett  premenstruációs diszfória, ami súlyos depresszióval, ingerlékenységgel jár és mindig a menstruáció előtt 7-10 nappal kezdődik. A nők 5 százalékát érinti.  Ezzel a formával sürgősen orvoshoz kell fordulni. Nagyon fontos, hogy elkülönítsük a PMS-től a fájdalmas menstruációt (dysmenorhea), ahol a testi tünetek a menstruáció első napján jelennek meg.

A nők felét érinti -  a premenstruációs szindróma, azaz a PMS

Mi a megoldás a PMS csökkentésére?

A peteéréssel nem járó ciklusok esetén – például fogamzásgátló szedése esetén –sokkal ritkábban jelennek meg a testi tünetek. A leghatékonyabbak az egyfázisú fogamzásgátlók, minden tabletta ugyanannyi hatóanyagot tartalmaz. A drospirenon tartalmú tabletták további jótékony hatását mutatták ki, feltehetően az enyhe vízhajtó hatás miatt.

De mit tehetünk az erős alhasi fájdalmak ellen?

Az alhasi fájdalmakat felerősítő prosztglandin hormon szintjét a reumás megbetegedések kezelésére ajánlott fájdalomcsillapítók csökkentik. Fontos tudni, hogy ezeket a gyógyszereket 4-5 nappal a tünetek megjelenése előtt kell elkezdeni szedni, hogy megfelelő legyen a hatás. A lelki tüneteket ezek a pirulák nem befolyásolják. Érdemes figyelni a táplálkozásra is. A szénhidrátéhség ellenére nem szabad nagy mennyiségű finomított szénhidrátot enni, mert az a puffadást és a rossz közérzetet egyaránt fokozza, s ez hozzájárul az alhasi feszüléshez, ami fokozza a fájdalmat.

A nők felét érinti -  a premenstruációs szindróma, azaz a PMS

A lelki tünetek leküzdésére is van megoldás?

A rossz lelkiállapotot a szerotonin nevű hormon alacsonyabb szintje okozza. Ezt a szintet az antidepresszánsok emelik és ezek jó hatásúak a PMS-nél is. Legtöbbször olyan nőknél javasolják, akiknél a lelki tünetek elérik a PMDD (premenstruációs diszfóriás rendellenesség) súlyosságát.  A lelki tünetcsoportra hatással vannak a drospirenon tartalmú fogamzásgátlók, mivel ezek az agy úgynevezett neuroszteroid rendszerét hangolják át. Tapasztalataim szerint a megfelelő fogamzásgátló tabletták szedése  a testi és a lelki tünetekre egyaránt jó hatással lehet.

Haris Éva


Izgalmas  szexuális élmény fiatalkorban
Izgalmas szexuális élmény fiatalkorban
10 dolog, amit szeretsz a párodban
10 dolog, amit szeretsz a párodban
Elég érett vagy már a szexuális élethez? Válaszolj 4 kérdésre, és kiderül!
Elég érett vagy már a szexuális élethez? Válaszolj 4 kérdésre, és kiderül!
5 lépés a szexi hálószobáért
5 lépés a szexi hálószobáért
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.