intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A „nehéz napok”

A „nehéz napok”

Gimnazistaként a menstruációm sokszor annyira fájdalmas volt, hogy nem sok mindenre tudtam koncentrálni. A suliból is többször hazamentem a görcsös fájdalmak miatt. Akkor a fájdalomcsillapítón kívül még nem nagyon létezett más megoldás, mára persze a helyzet igencsak megváltozott.

A „nehéz napok”

Egy Amerikában végzett, mára már szinte klasszikussá vált kísérlet kimutatta, hogy a megkérdezett, 19 éves lányok 70%-ának görcsös fájdalmai vannak a menzesz időszaka alatt. A lányok 50%-a nyilatkozta azt, hogy a fájdalmai miatt kénytelen távol maradni az iskolától vagy a munkától.

Mi okozza ezeket a kellemetlen görcsöket?

A dysmenorrhoea, azaz a menzesz alatt jelentkező, fájdalmas alhasi görcsök egyidősek az emberiséggel. Mindig is létezett ez a probléma. Hatékony kezelésére azonban sokat kellett várni, egészen a múlt század közepéig. Ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő megoldást, szükséges volt tisztában lenni azzal, hogy mik lehetnek a kiváltó okok. Egyes kutatók összefüggéseket írtak le a görcsök és a méh aktivitásai között. Mások úgy vélték, hogy a háttérben különféle biokémiai zavarok is meghúzódhatnak. 1963-ban tették fel a pontot az i-re, és befejezték azt a kutatást, amely eredménye egyértelművé tette hogy a leváló méhnyálkahártya (endometrium) okozza, hogy a menstruációs váladékban „simaizom-stimulánsok” vannak jelen. Ezeket az anyagokat prosztaglandinokként azonosították. 1965-ben kimutatták, hogy a fokozott alhasi görcsökben szenvedő, menstruáló nők váladéka nagyobb mennyiségben tartalmaz prosztaglandinokat. Sajnos a kismedencei fájdalommal, görcsökkel, gyengeséggel, fáradtsággal, rossz közérzettel járó tünetegyüttes gyakran más panaszokkal is társul: előfordulhat fejfájás, hasmenés, vagy akár kórházi kezelést igénylő kiszáradás és eszméletvesztés is. Az erős fájdalom általában 2-3 napig tart és már a menzesz előtt néhány órával jelentkezik. A fájdalom kisugározhat a combokba és a hátba is.

A „nehéz napok”

A régi idők és a hőterápiás kezelés

A nagymamám szerint a görcsök ellen jót tesz a meleg. Nem nagyon hittem neki, és bőszen szedtem tovább a fájdalomcsillapítókat. Pedig ő tudta, hogy mit kell tenni. A menstruációs görcsök meleggel történő kezelése már igazán nagy múltra tekint vissza, mégsem aknázták ki a benne rejlő lehetőségeket. Készült róla egy-két tanulmány, de a hőterápia orvosi alkalmazása ebben ki is merült, maradt a háziasszonyok módszere. Amikor már elfogadottá vált, akkor a vele járó előnyöket beárnyékolta a hősugárzók vagy elektromos kábelek okozta égési sérülések gyakori előfordulása. Azóta már elérhető közelségbe került a hőterápia lehetősége, egy kisméretű, hordozható készüléknek köszönhetően, ami egyenletes hőmérsékleten, hosszú ideig képes hőt kibocsátani. Kísérletek igazolták, hogy a hőterápia felülmúlja egyes fájdalomcsillapítók hatékonyságát. További kutatásokkal támasztották alá, hogy a hőkezelés kitolja a fájdalom csökkenését másnapra is, ami eddig más módszerrel nem volt igazolható. Ez viszont felvetett egyéb kérdéseket is, amelyek biokémiai vonatkozásúak, köztük azt is, hogy a hő hatására a méhben történő prosztaglandin-képződés, -hatás és -lebontás folyamatai megváltoznak.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők

Vannak, akik még mindig a kényelemre szavaznak, és besétálnak a patikába egy fájdalomcsillapítóért. Természetesen ez is hatékony módja lehet a görcsös fájdalmak enyhítésének, azonban ezeknél a nem szteroid gyulladásccsökkentőknél előfordulhatnak mellékhatások is. Ezek a gyógyszerek a ciklooxigenáz enzim gátlásával akadályozzák a prosztaglandin bioszintézisét. Így csillapítják a fájdalmat, hatásuk azonban változó intenzitású és hosszúságú.

Mit tehetünk még?

Ha a hagyományos szerek és a hőterápia sem hoz eredményt, vagy a görcsök nagyon erősek, szükségessé válhat az ovuláció felfüggesztése, azaz az orvos orális fogamzásgátló tabletta szedését javasolhatja. Ha a panaszok mellett a fogamzásgátlás is fontos szempont, akkor nem kísérletezik mással, az orvos elsőként javasolja majd ezt a lehetőséget. A tabletta rendezi az addig rendezetlen havi ciklust, a menstruációs váladék mennyisége kevesebb lesz, és mivel a méh nyálkahártyája vékonyabb a tabletta hatására, a prosztaglandinok mennyisége is csökken. Ennek köszönhetően a fájdalom intenzitása minimalizálódik, vagy teljesen meg is szűnnek a panaszok.

Forrás: Roger P. Smith, MD: A dysmenorrhoea optimális kezelési módjának megválasztása; Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle, 2007. július


A szexet nem lehet elvárni!
A szexet nem lehet elvárni!
Nem valljuk be, de igenis fontos a külső
Nem valljuk be, de igenis fontos a külső
Jobb szexet szeretnél? Ezeken változtass!
Jobb szexet szeretnél? Ezeken változtass!
16 meglepő tény a szexről, amit még biztosan nem tudtál
16 meglepő tény a szexről, amit még biztosan nem tudtál
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.