intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A „nehéz napok”

A „nehéz napok”

Gimnazistaként a menstruációm sokszor annyira fájdalmas volt, hogy nem sok mindenre tudtam koncentrálni. A suliból is többször hazamentem a görcsös fájdalmak miatt. Akkor a fájdalomcsillapítón kívül még nem nagyon létezett más megoldás, mára persze a helyzet igencsak megváltozott.

A „nehéz napok”

Egy Amerikában végzett, mára már szinte klasszikussá vált kísérlet kimutatta, hogy a megkérdezett, 19 éves lányok 70%-ának görcsös fájdalmai vannak a menzesz időszaka alatt. A lányok 50%-a nyilatkozta azt, hogy a fájdalmai miatt kénytelen távol maradni az iskolától vagy a munkától.

Mi okozza ezeket a kellemetlen görcsöket?

A dysmenorrhoea, azaz a menzesz alatt jelentkező, fájdalmas alhasi görcsök egyidősek az emberiséggel. Mindig is létezett ez a probléma. Hatékony kezelésére azonban sokat kellett várni, egészen a múlt század közepéig. Ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő megoldást, szükséges volt tisztában lenni azzal, hogy mik lehetnek a kiváltó okok. Egyes kutatók összefüggéseket írtak le a görcsök és a méh aktivitásai között. Mások úgy vélték, hogy a háttérben különféle biokémiai zavarok is meghúzódhatnak. 1963-ban tették fel a pontot az i-re, és befejezték azt a kutatást, amely eredménye egyértelművé tette hogy a leváló méhnyálkahártya (endometrium) okozza, hogy a menstruációs váladékban „simaizom-stimulánsok” vannak jelen. Ezeket az anyagokat prosztaglandinokként azonosították. 1965-ben kimutatták, hogy a fokozott alhasi görcsökben szenvedő, menstruáló nők váladéka nagyobb mennyiségben tartalmaz prosztaglandinokat. Sajnos a kismedencei fájdalommal, görcsökkel, gyengeséggel, fáradtsággal, rossz közérzettel járó tünetegyüttes gyakran más panaszokkal is társul: előfordulhat fejfájás, hasmenés, vagy akár kórházi kezelést igénylő kiszáradás és eszméletvesztés is. Az erős fájdalom általában 2-3 napig tart és már a menzesz előtt néhány órával jelentkezik. A fájdalom kisugározhat a combokba és a hátba is.

A „nehéz napok”

A régi idők és a hőterápiás kezelés

A nagymamám szerint a görcsök ellen jót tesz a meleg. Nem nagyon hittem neki, és bőszen szedtem tovább a fájdalomcsillapítókat. Pedig ő tudta, hogy mit kell tenni. A menstruációs görcsök meleggel történő kezelése már igazán nagy múltra tekint vissza, mégsem aknázták ki a benne rejlő lehetőségeket. Készült róla egy-két tanulmány, de a hőterápia orvosi alkalmazása ebben ki is merült, maradt a háziasszonyok módszere. Amikor már elfogadottá vált, akkor a vele járó előnyöket beárnyékolta a hősugárzók vagy elektromos kábelek okozta égési sérülések gyakori előfordulása. Azóta már elérhető közelségbe került a hőterápia lehetősége, egy kisméretű, hordozható készüléknek köszönhetően, ami egyenletes hőmérsékleten, hosszú ideig képes hőt kibocsátani. Kísérletek igazolták, hogy a hőterápia felülmúlja egyes fájdalomcsillapítók hatékonyságát. További kutatásokkal támasztották alá, hogy a hőkezelés kitolja a fájdalom csökkenését másnapra is, ami eddig más módszerrel nem volt igazolható. Ez viszont felvetett egyéb kérdéseket is, amelyek biokémiai vonatkozásúak, köztük azt is, hogy a hő hatására a méhben történő prosztaglandin-képződés, -hatás és -lebontás folyamatai megváltoznak.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők

Vannak, akik még mindig a kényelemre szavaznak, és besétálnak a patikába egy fájdalomcsillapítóért. Természetesen ez is hatékony módja lehet a görcsös fájdalmak enyhítésének, azonban ezeknél a nem szteroid gyulladásccsökkentőknél előfordulhatnak mellékhatások is. Ezek a gyógyszerek a ciklooxigenáz enzim gátlásával akadályozzák a prosztaglandin bioszintézisét. Így csillapítják a fájdalmat, hatásuk azonban változó intenzitású és hosszúságú.

Mit tehetünk még?

Ha a hagyományos szerek és a hőterápia sem hoz eredményt, vagy a görcsök nagyon erősek, szükségessé válhat az ovuláció felfüggesztése, azaz az orvos orális fogamzásgátló tabletta szedését javasolhatja. Ha a panaszok mellett a fogamzásgátlás is fontos szempont, akkor nem kísérletezik mással, az orvos elsőként javasolja majd ezt a lehetőséget. A tabletta rendezi az addig rendezetlen havi ciklust, a menstruációs váladék mennyisége kevesebb lesz, és mivel a méh nyálkahártyája vékonyabb a tabletta hatására, a prosztaglandinok mennyisége is csökken. Ennek köszönhetően a fájdalom intenzitása minimalizálódik, vagy teljesen meg is szűnnek a panaszok.

Forrás: Roger P. Smith, MD: A dysmenorrhoea optimális kezelési módjának megválasztása; Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle, 2007. július


Vigyázz! A cukor csökkenti a nemi vágyat
Vigyázz! A cukor csökkenti a nemi vágyat
Az övé akartam lenni... Megbántam! – Linda története
Az övé akartam lenni... Megbántam! – Linda története
Ha meghódítottad, szeresd is!
Ha meghódítottad, szeresd is!
„Te színleltél már orgazmust?” – A kérdésre 3 nő és 3 férfi válaszolt
„Te színleltél már orgazmust?” – A kérdésre 3 nő és 3 férfi válaszolt
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.