intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Megtépázott lelkek

Megtépázott lelkek

Megtépázott lelkekEgy rosszul sikerült szexuális együttlét súlyos lelki problémákat okozhat, melyek orvoslása még a szakembereknek is kihívást jelent. Dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, magánorvosként, kiemelten a női lélekkel és a női hormonokkal összefüggő pszichés problémákkal foglalkozik. Praxisa során sokszor találkozik lelkileg megtépázott fiatalokkal.

Megtépázott lelkek Dr. Süli Ágota

Milyen körülmények járulnak hozzá, hogy az első szexuális együttlét negatív élményként épüljön be?
Maga az aktus fizikai és lelki fájdalmakat okozhat. A munkámból adódóan elsősorban a lelki bántalmakkal szembesülök. A nőiességüket nagyon sokszor a lányok egy online világban élik, ahol a mérvadó a kapcsolatok és a lájkok száma. Ma már a közösségi oldalak mellett megjelentek - a főként fiatalok számára fejlesztett - ismerkedős online lehetőségek. Egy virtuális világban azt élik meg a lányok, hogy szépek és kívánatosak, hiszen sok online kapcsolatuk van. Így igyekeznek önbizalomra szert tenni. Ez a világ az én generációmnak furcsa és idegen, de el kell fogadni, hogy ettől még létezik. Innentől a szexualitás egy célorientált tevékenységgé válik, és szinte elkülönül a szerelemtől, csak a fizikai aktus jelenik meg. A jelen pillanat megélésének élménye, sikere.

Megtépázott lelkek

Sokszor a szüzesség elvesztéséhez nem a szerelem, hanem a kíváncsiság vezet. Ma már nincs olyan értéke a szüzességnek, mint az elmúlt évtizedekben, sőt sokszor a lányok cikinek érzik, ha 16-17 évesen még nem volt szexuális kapcsolatuk. A fiatalok a szexualitásról már kevésbé beszélgetnek a szülőkkel, főleg a társkörnyezet és az internet a felvilágosítás színtere. Mivel nem beszélnek, ezért főleg a fantáziálások kapnak szerepet, és a fantázia, valamint a valóság sokszor még csak nem is hasonlít egymásra. Az egyik kis páciensem döbbenten mesélte, hogy amikor lefeküdt egy fiúval, akivel előtte csak párszor találkozott, a fiú az orgazmus alatt üveges tekintettel nézett rá. Egyértelmű, hogy a lány lelkileg nem volt érintett az aktusban, hiszen mint egy „külső szemlélő” figyelte a fiút. A reakció pedig megrémisztette, valami egészen másról fantáziálhatott eddig. Innentől, nem lesz az aktus pozitiv felemelő élmény, elveszíti az igazi szépségét, különlegességét, és ez elsődleges forrása a balul elsült aktusoknak.

Az eggyé olvadás élménye marad el. Az, hogy én beengedem a másikat a testembe, aztán visszakapom az autoritásomat és elkülönülünk egymástól. Sajnos azt kell mondjam, hogy pszichológiailag nem is alkalmasak a 15-16 évesek egy ilyen lelki átalakulásra. Viszont bennük van az eredményesség vágya, hogy bizonyítsák, hogy képesek erre. Támogatás és segítség nélkül, nagy az esélye a lelki sérülésnek.

Hogyan segíthet a szülő, hogy ne érje csalódás a kamaszt?
Mindjárt az elején le kell, szögezzem, hogy a tiltás értelmetlen. Nyitottnak kell lenni, és minél többet beszélni az érzelmekről, a szerelemről. Sajnos a legtöbb gyerek keveset olvas, kimarad az életéből az irodalmi szerelmek megismerése, ahonnan megtudhatnák, milyen csodálatos érzés is a szerelem. Ezért ez a feladat a szülőre hárul. A nemi úton terjedő betegségekről és a fogamzásgátlásról lényegesen több családban esik szó, az érzelmekről már sokkal kevesebben.

Ezért lenne nagyon fontos, hogy a fiatalok a bennük felmerülő kérdésekre kapjanak megfelelő, kompetens választ. Ehhez bizalmi kapcsolat kell, aki elsősorban a szülő, de lehet a nőgyógyász és természetesen egy pszichoterapeuta is.

Milyen következményekkel járhat egy negatív szexuális élmény?
Az első reakció az ijedtség, aztán elkezdi a fiatal magában keresni a hibát. Évekig bűntudatban élhetnek a lányok, magukat okolva a történtekért, önértékelési zavarok jöhetnek létre, akár pánikbetegségben vagy depresszív állapotokban is manifesztálódhat, ha a feldolgozásban nem kapnak segítséget.

A kamaszkorban amúgy is több sebből vérzik az önkép, a testkép elfogadása, egy rosszul sikerült aktus tovább ronthat a helyzeten. Ezer kérdést hoz fel a lányokban: Talán nem vagyok elég szexi? Nem vagyok elég vonzó? Tehát én nem vagyok elég jó!

A szexben a fiatal megerősítést is keres a nőiességére, ha ez rosszul sül el, akkor nagyon romboló hatású lehet.  A következmény lehet egy erős visszafogottság nem csak a szexualitás, hanem az élet egyéb területein is, de nem ritka az sem, ha nagyon vakmerővé válnak, hiszen be akarják maguknak bizonyítani, hogy igen is megfelelnek a nőideálnak. Ilyenkor az érzelmek ismét háttérbe kerülnek.

Haris Éva


Megváltozik a szex az esküvő után?
Megváltozik a szex az esküvő után?
Férfiak az ágyban – a pasid milyen típus?
Férfiak az ágyban – a pasid milyen típus?
Szexi számok
Szexi számok
3+1 tipp, hogy soha ne legyen még egy rossz randid
3+1 tipp, hogy soha ne legyen még egy rossz randid
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.