intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A magas hormontartalmú, mellékhatásokkal járó fogamzásgátlók ideje lejárt!

A magas hormontartalmú, mellékhatásokkal járó fogamzásgátlók ideje lejárt!

A fogamzásgátlók használatának hosszú távú hatásairól beszélgettünk Dr. Papp Zsolt szülész-nőgyógyásszal. A szakorvos hosszú távon nem nagyon tapasztal negatív hatásokat, és hangsúlyozza, a piacon már csak a kis hormontartalmú tabletták maradnak meg.

A magas hormontartalmú, mellékhatásokkal járó fogamzásgátlók ideje lejárt!

Milyen félelmekkel találkozik a leggyakrabban a fogamzásgátlók hosszú távú hatásaival kapcsolatban, illetve milyen pozitívumaik lehetnek?

Gyakori aggodalom a hosszú távú használat miatt az, hogy „leszek-e terhes, ha abbahagyom?”. Például tablettát nemcsak a fogamzásgátló hatása miatt írunk fel, hanem azért is, mert van, akinek rendszertelen a menstruációja. A menstruáció rendszeressége természetesen akkor is fontos egy fogamzóképes korú nőnél, ha még nem szeretne gyermeket, és ehhez a tabletták kiváló segédeszközök.

Azonban fontos tudni, hogy akinek rendszertelen volt a menstruációja a tablettaszedés előtt, annál gyakran valamilyen petefészek-diszfunkció áll a háttérben. Sajnos ezt a fogamzásgátló nem befolyásolja. Ezért ha valaki nehezebben esik teherbe a fogamzásgátló használata után, az nem azért lesz, mert hosszú ideig szedte a tablettát, hanem már eleve azért kapta azt, mert valamilyen rendellenesség volt a rendszertelen vérzés hátterében.

A magas hormontartalmú, mellékhatásokkal járó fogamzásgátlók ideje lejárt!

Milyen negatív hatásokról beszélhetünk?

Megmondom őszintén, negatív dolgot kevésbé észlelek hosszú távon. Rövid távon a fogamzásgátlóknak lehetnek kisebb mellékhatásai, például fejfájás, ritkábban megjelenő probléma a pecsételő vérzés. Bizonyos összetételű gyógyszerek szedésénél csökkenhet a libidó.

Okozhatnak a hormontartalom miatt szőrösödést a mai fogamzásgátló tabletták?

A szőrösödésre nemhogy rossz, hanem egyenesen jó hatással vannak a fogamzásgátló tabletták, sőt, az aknéra, pattanásos, zsíros bőrre, vagy akár a hajhullásra is.

A magas hormontartalmú, mellékhatásokkal járó fogamzásgátlók ideje lejárt!

Vannak eltérések a különböző hormontartalmú fogamzásgátlók (tabletták, spirálok, hüvelygyűrűk) hosszú távú hatásaiban?

A piacon már csak a kis hormontartalmú tabletták élnek meg. Egy mellékhatás van, amely nemcsak hosszú, de rövid távon is jelentkezhet sajnos, a trombózisveszély. Arra kell nagyon ügyelni, hogy felhívjuk a páciens figyelmét, hogy ne dohányozzon.

A tabletták, illetve a hüvelygyűrű és a méhbe felhelyezhető hormonális eszközök felszívódása más, valamint utóbbiakban csak egyféle hormon van, amely csak a méh környékén és a méhnyálkahártyára fejti ki a hatását. Ilyen szempontból különböznek ezek a módszerek, azonban abban nem, hogy nem nagyon tapasztalni nem kívánatos, hosszú távú mellékhatásokat az alkalmazásuknál.

Ha valaki váltani szeretne tablettáról mondjuk spirálra, van valami, amire figyelnie kell a hosszú távú hatásokkal kapcsolatban?

Figyelembe kell venni, hogy szült-e már a páciens, vagy sem. Hozzáteszem, ma már a nem szült nőknek is van lehetőségük arra, hogy méhen belüli eszközt helyeztessenek fel. Kétféle ilyen eszköz van, az egyik a normál spirál, amely hormonmentes, a másik az úgynevezett méhen belüli hormonlebocsátó rendszer. A tablettáról ilyen eszközre váltásnál nincs semmilyen különleges körülmény, természetesen ismertetni kell az eszközök működését és ki kell választani, hogy az illető nőnek melyik a megfelelő.

Serbán Richárd


A szex élvezete nem csak a partneren múlik - Szakértőink véleménye a cikkben
A szex élvezete nem csak a partneren múlik - Szakértőink véleménye a cikkben
Együttalvás vagy külön ágy?
Együttalvás vagy külön ágy?
Összeköltözés, a kritikus pont
Összeköltözés, a kritikus pont
Nem minden szerelem, ami annak látszik
Nem minden szerelem, ami annak látszik
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.