intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A magas hormontartalmú, mellékhatásokkal járó fogamzásgátlók ideje lejárt!

A magas hormontartalmú, mellékhatásokkal járó fogamzásgátlók ideje lejárt!

A fogamzásgátlók használatának hosszú távú hatásairól beszélgettünk Dr. Papp Zsolt szülész-nőgyógyásszal. A szakorvos hosszú távon nem nagyon tapasztal negatív hatásokat, és hangsúlyozza, a piacon már csak a kis hormontartalmú tabletták maradnak meg.

A magas hormontartalmú, mellékhatásokkal járó fogamzásgátlók ideje lejárt!

Milyen félelmekkel találkozik a leggyakrabban a fogamzásgátlók hosszú távú hatásaival kapcsolatban, illetve milyen pozitívumaik lehetnek?

Gyakori aggodalom a hosszú távú használat miatt az, hogy „leszek-e terhes, ha abbahagyom?”. Például tablettát nemcsak a fogamzásgátló hatása miatt írunk fel, hanem azért is, mert van, akinek rendszertelen a menstruációja. A menstruáció rendszeressége természetesen akkor is fontos egy fogamzóképes korú nőnél, ha még nem szeretne gyermeket, és ehhez a tabletták kiváló segédeszközök.

Azonban fontos tudni, hogy akinek rendszertelen volt a menstruációja a tablettaszedés előtt, annál gyakran valamilyen petefészek-diszfunkció áll a háttérben. Sajnos ezt a fogamzásgátló nem befolyásolja. Ezért ha valaki nehezebben esik teherbe a fogamzásgátló használata után, az nem azért lesz, mert hosszú ideig szedte a tablettát, hanem már eleve azért kapta azt, mert valamilyen rendellenesség volt a rendszertelen vérzés hátterében.

A magas hormontartalmú, mellékhatásokkal járó fogamzásgátlók ideje lejárt!

Milyen negatív hatásokról beszélhetünk?

Megmondom őszintén, negatív dolgot kevésbé észlelek hosszú távon. Rövid távon a fogamzásgátlóknak lehetnek kisebb mellékhatásai, például fejfájás, ritkábban megjelenő probléma a pecsételő vérzés. Bizonyos összetételű gyógyszerek szedésénél csökkenhet a libidó.

Okozhatnak a hormontartalom miatt szőrösödést a mai fogamzásgátló tabletták?

A szőrösödésre nemhogy rossz, hanem egyenesen jó hatással vannak a fogamzásgátló tabletták, sőt, az aknéra, pattanásos, zsíros bőrre, vagy akár a hajhullásra is.

A magas hormontartalmú, mellékhatásokkal járó fogamzásgátlók ideje lejárt!

Vannak eltérések a különböző hormontartalmú fogamzásgátlók (tabletták, spirálok, hüvelygyűrűk) hosszú távú hatásaiban?

A piacon már csak a kis hormontartalmú tabletták élnek meg. Egy mellékhatás van, amely nemcsak hosszú, de rövid távon is jelentkezhet sajnos, a trombózisveszély. Arra kell nagyon ügyelni, hogy felhívjuk a páciens figyelmét, hogy ne dohányozzon.

A tabletták, illetve a hüvelygyűrű és a méhbe felhelyezhető hormonális eszközök felszívódása más, valamint utóbbiakban csak egyféle hormon van, amely csak a méh környékén és a méhnyálkahártyára fejti ki a hatását. Ilyen szempontból különböznek ezek a módszerek, azonban abban nem, hogy nem nagyon tapasztalni nem kívánatos, hosszú távú mellékhatásokat az alkalmazásuknál.

Ha valaki váltani szeretne tablettáról mondjuk spirálra, van valami, amire figyelnie kell a hosszú távú hatásokkal kapcsolatban?

Figyelembe kell venni, hogy szült-e már a páciens, vagy sem. Hozzáteszem, ma már a nem szült nőknek is van lehetőségük arra, hogy méhen belüli eszközt helyeztessenek fel. Kétféle ilyen eszköz van, az egyik a normál spirál, amely hormonmentes, a másik az úgynevezett méhen belüli hormonlebocsátó rendszer. A tablettáról ilyen eszközre váltásnál nincs semmilyen különleges körülmény, természetesen ismertetni kell az eszközök működését és ki kell választani, hogy az illető nőnek melyik a megfelelő.

Serbán Richárd


Egyéjszakás kaland
Egyéjszakás kaland
Légy formabontó most karácsonykor!
Légy formabontó most karácsonykor!
10 dolog, ami közelebb hozza a pasidat
10 dolog, ami közelebb hozza a pasidat
Biztonsági játék a szerelemben? Nem működik!
Biztonsági játék a szerelemben? Nem működik!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.