intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A leggyakoribb fertőzéses betegségek

Chlamydia
15be8f4a046ef9a7611463d8f53db5b6 W773A chlamydiázis a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. A chlamydia fertőzést a Chlamydia trachomatis nevű parazita okozza, amely a gazdaszervezet citoplazmájában szaporodik, és háromhetenkénti érési ciklusa után kilép a sejtből, ahol újabb sejteket képes megbetegíteni. Ez a fertőzés gyakran a gonorreás megbetegedéssel egyidejűleg fordul elő. Fiatal, szexuálisan aktív, partnereit gyakran váltogató személyeknél a leggyakoribb az előfordulása, viszont cseppfertőzéssel, uszodákban, közös helyiségekben is megkapható a betegség.

Tünetek
Sajnos a betegség a nők 80%-ában, a férfiak 50 %-ában tünetmentes marad. A férfiaknál a fertőzés felfedezésétől számított 7-21 napig fájdalmas és gyakori vizeletürítés jellemző. Nőknél, amennyiben az alábbi tünetek jelentkeznek, érdemes chlamydia szűrésre jelentkezni:

  • Ismétlődő, gyakran spontán javuló folyás esetén
  • Gyakori hólyaghurut
  • Fájdalmas közösülés, alhasi fájdalom
  • Néha, rendszertelenül jelentkező vérezgetés
  • Meddőség, ismétlődő vetélések esetén

Kezelés
A chlamydia antibiotikumos kezelést igényel. Mindenképpen szakorvosi vizsgálatra és gyógyszeres kezelésre van szükség. A kezelés ideje alatt a fertőzött partnerek mindegyikét alá kell vetni a gyógyszeres terápiának, és a szexuális érintkezést is szüneteltetni kell ez idő alatt egészen a gyógyulásig.


Kattints és kérdezd akár névtelenül, online rendelő nőgyógyász szakértőinket!


Trichomonas fertőzés
A betegség kórokozója, a Trichomonas vaginalisnem baktérium vagy vírus, hanem ostoros egysejtű élőlény. A női és a férfi nemi szervekben szeret éldegélni, férfiakban általában nem okoz tünetet. Általában nemi érintkezéssel, de esetenként uszodában, közös WC használattal stb. is terjed.

Tünetek
Nőkben gyakran kellemetlen szagú, zöldes-sárgás színű hüvelyfolyást okoz, amit a külső nemi szervek égő érzése kísér. A közösülés fájdalmas lehet. Férfiban gyakran tünetmentes a fertőzés.

Kezelés
Antibiotikummal történik, mely tabletta vagy hüvelykúp formájában létezik. Szokás a partnert is automatikusan kezelni, akár van valami tünete, akár nincs, nehogy a partnerek visszafertőzzék egymást. 

Gombás fertőzés (candidiázis)
Négyből három nő életében legalább egyszer előfordul a hüvely gombás betegsége, és közülük minden másodiknál újra visszatér. A hüvelyi gombás fertőzés ma már könnyen és gyorsan gyógyítható. 

Honnan tudom, hogy hüvelyi gombás fertőzésem van?

A hüvelyi gombás fertőzés esetén a kórokozó a Candida nevű mikroszkopikus fonalgomba valamelyik fajtája. Ez az élőlény normál körülmények között, egészséges szervezetben is megtalálható a hüvelyben, a végbélben, valamint része a szájflórának is. A számára kedvező feltételek mellett a gomba elszaporodik, és gyulladást okoz.  A betegség tünetei sokfélék lehetnek. Például égő, viszkető érzés a hüvelyben és környékén; a nemi szervek területének vörössé, gyulladttá válása; de a hüvelyből távozó fehér, túrós vagy kenőcsszerű, szagtalan váladék is a hüvelyi gombás fertőzésre utal. Ilyenkor – a kellemetlen tünetek mellett – a vizeletürítés és a szeretkezés is fájdalmas lehet. 

Hogyan előzhető meg a fertőzés?

A legfontosabb szem előtt tartani, hogy a kórokozók elszaporodásának ideális feltételt jelent a nedves és párás környezet. A verejtékezés és a fürdőzés utáni nedves alsóruházat a gombák elszaporodásának kedvez. Szakemberek szerint éppen ezért kell nagy gondot fordítani a megelőzésre. Fürdés, zuhanyozás, úszás után tanácsos szárazra törülközni, elsősorban az intim területeken.  

A műszálas alsóneműt érdemes lecserélni pamutra, amely az izzadságot jobban magába szívja. Ha az orvos nem javasolja, ne alkalmazzon hüvelyöblítést, mert az megzavarhatja az egészséges hüvelyflóra egyensúlyát.  

Bár egyértelműnek tűnik, mégsem árt tudatosítani, hogy a toalett használata után a hüvelytől távolodó irányban tisztítsa meg az intim területeket! Így a végbél felől (ahol olyan mikroorganizmusok élnek, amelyek hüvelygyulladást, például gombás fertőzést okozhatnak), nem jutnak kórokozók a hüvelybe. Az illatosított, színezett toalettpapír, az egészségügyi betét és az intim spray is elősegítheti gombás fertőzés kialakulását azzal, hogy megzavarja a hüvelyben élő mikroflóra kémiai egyensúlyát. A fenti tanácsok segíthetnek abban, hogy a betegség kialakulásának eshetősége minél kisebb legyen. 

Fertőzés férfiaknál

A férfi nemi szervek is megfertőződhetnek Candida gombával. Bár a hüvelyi gombás fertőzés nem elsősorban szexuális úton terjed, előfordulhat, hogy a férfi elkapja a partnerétől a betegséget. Gyakran ez a férfinál nem okoz tüneteket, viszont ha a nemi szerv piros, gyulladt és viszkető érzés lép fel, a párnak feltétlenül orvoshoz kell fordulnia, mert szükséges, hogy a visszafertőződés elkerülésének céljából mind a kettőjüket kezelésbe részesítsék. 

Hogyan gyógyítható a hüvelyi gombás fertőzés?

A nők háromnegyed része legalább egyszer megtapasztalja a gombás hüvelyfertőzés okozta problémákat, de ez nem jelenti azt, hogy beletörődve a szomorú állapotba, a betegség elhanyagolható. A tünetek felbukkanásakor mindenképpen tanácsos nőgyógyászhoz fordulni, aki számos módon orvosolhatja a betegséget. Az orvos az érintett testrészek alapos vizsgálata és a hüvelyváladék mikroszkopikus analízise után állapítja meg a fertőzést.  

A fertőzés gyógyítása helyi kezeléssel és szájon át szedett gyógyszerek segítségével is történhet. A helyi kezelés hüvelytabletták, kúpok, krémek több napon keresztül történő alkalmazását jelenti. Ezeknél a szereknél nagyon fontos a teljes felírt adag felhasználása. A kezelést nem lehet idő előtt megszakítani még akkor sem, ha a viszketés teljesen elmúlik.  

Ha a tünetek néhány hét után ismét jelentkeznek, minden esetben szükség van újabb orvosi vizsgálatra, mivel ilyenkor egy újabb fertőzés veszélye áll fenn, amit egy újabb kezeléssel szükséges orvosolni. A több napon keresztül alkalmazott hüvelykúpok, tabletták esetében a készítményt mindig este kell a hüvelybe felhelyezni, mert ilyenkor a fekvő testhelyzet megakadályozza a gyógyszer kifolyását a hüvelyből. Következő nap reggelén ajánlott tisztasági betétet használni, mert nap közben is folyással kell számolnunk.  

Már létezik olyan, egyszeri alkalmazású hüvelykrém is, amely hatását több napon át kifejtve nyújt megoldást a fertőzéssel szemben. Ez a hüvelykrémet egyszer kell a hüvelybe felhelyezni egy speciális előre töltött applikátor segítségével. A krém összetétele olyan, hogy nem folyik ki a hüvelyből, folyamatosan a fertőzés helyén maradva kezelést biztosít hat napon keresztül. Így nem kell minden este vesződni az újabb kúp vagy tabletta felhelyezésével. A betegség tünetei pedig már 6-8 órával a kezelés megkezdését követően jelentősen enyhülnek. 

A szájon keresztül szedett gyógyszerek esetén a készítménytől és a gombás hüvelyfertőzés lezajlásától függően egy-két, vagy több alkalommal kell az orvos által meghatározott számú kapszulát, illetve tablettát bevenni.  

Tehát a legtöbbet akkor tehetünk a gombás hüvelyfertőzés ellen, ha odafigyelünk a megelőzésre, és ha panaszunk van, időben nőgyógyászhoz fordulunk, aki egyszerűen és hatékonyan orvosolja problémánkat.  

AIDS
Az AIDS szerzett immunhiányos állapot (acquired immundeficiency syndrome). Az első esetet San Franciscoban észlelték 1981-ben, majd nem sokkal ezután a kórokozót, a HIV-et (Humán Immundeficiencia Vírus) is azonosították. Ma már több mint 10 millió fertőzöttről tudunk, ám vélhetően ennél jóval több a felderítetlen esetek száma. A fertőzöttek 50%-a homoszexuális férfi, ezt követik az intravénás kábítószer-élvezők, de egyre gyakoribb a betegség a heteroszexuálisok körében, és nő a számuk azoknak, akik nem megfelelően fertőtlenített orvosi eszközökkel vagy vérkészítmények által kapták meg a betegséget. 

A HIV vírus terjedése 
A vírus csak vérrel, spermával, hüvelyi váladékkal és anyatejjel terjed. Egyéb testnedvekkel—például nyál, könny — még akkor sem, ha azokban nagyon kis koncentrációban esetleg jelen is van. A betegség nem terjed cseppfertőzéssel, evőeszközökkel, ruhadarabokkal, törölközővel vagy a bőrfelületek érintkezésével és rovarokkal sem.         

Terjedés szexuális úton 
A vírus a nemi érintkezés bármely formájával, így a hüvelyi, az anális és az orális érintkezés során is átadható. A testnyílások nyálkahártyájának természetes sérülékenysége miatt könnyen keletkezhetnek apró hámsérülések, melyek szabad utat engednek a spermában vagy a hüvelyváladékban lévő vírusnak, így az bejuthat az egészséges partner vérkeringésébe. A vírus terjedése ugyanúgy végbemegy heteroszexuális vagy homoszexuális érintkezés során. A nő férfi által való megfertőzése gyakoribb, mint fordítva, ugyanis a nőt anatómiai felépítése, a hüvely falának sérülékenysége és a sperma befogadása fogékonyabbá teszi. Az orális kapcsolatok kevesebb veszéllyel járnak, de csak akkor, ha a szájban nincsenek sebek, fekélyek. 

A megfelelően alkalmazott óvszer minden esetben nagymértékben csökkenti a kockázatot: ez az egyetlen biztonságosnak elismert védekezési módszer az AIDS ellen.

Vérrel történő átadás
A fertőzött véradóktól származó vér és vérkészítmények útján történő fertőzéstől Magyarországon nem kell tartani, ugyanis 1985 óta a begyűjtött véreket rendszeresen szűrik és hőkezelik. A HIV továbbadása a fertőzött fecskendők és injekciós tűk egymás közötti cseréjével a kábítószer élvezők azonban nagyon nagy veszélynek vannak kitéve. A megnyugtató védelmet számukra az egyszer használatos eszközök tényleges egyszeri használata jelenti. 

Anya-magzati megfertőződés
A magzat fertőzése a terhesség ideje alatt a méhlepényen keresztül megy végbe, de a szülés közben is létrejöhet. A betegség anyatejjel is terjed, ezért fertőzött nők nem szoptathatnak.                       

Az AIDS betegség lefolyása
A HIV a szervezetbe kerülve legyengíti az immunrendszert. Az immunrendszer irányításában szerepet játszó fehérvérsejteket, a CD4-es limfocitákat támadja meg. Emiatt a védekezésünk szinte valamennyi kórokozóval szemben károsodik, gyengül, és a szervezet a daganatos sejtburjánzásokkal szemben is védtelenné válik. Így olyan betegségek alakulnak ki, amelyek egészséges immunrendszer mellett nem fordulnak elő. Ezeket nem közvetlenül a vírus okozza, hanem a védtelenné váló szervezetet megtámadó kórokozók idézik elő. A fertőzés vérvizsgálattal, a vírus bejutása után átlagosan három hónappal mutatható ki. A fertőzés és a tünetek megjelenése között általában hosszú idő, akár 10 év is eltelhet. A tünetek igen sokfélék, és attól függenek, hogy a szervezet éppen milyen kórokozóval találkozik.  

Az AIDS leggyakoribb általános tünetei:

  • jelentős súlyvesztés
  • állandósult hőemelkedés
  • gyakori a szájüreg gombás fertőzése
  • csillapíthatatlan hasmenés

Az agy károsodását személyiségzavarok, depresszió, zavartság, jelezheti.  

Gyakoriak a bőr gyulladásos betegségei is, valamint nőknél a makacs nemi szervi gombás betegségek. Az AIDS-re jellemző bőrgyógyászati kórkép a Kaposi-szarkóma, amely a bőrön vagy a nyálkahártyákon bárhol megjelenő körülírt, lilásvörös kiemelkedő folt képét mutató bőrdaganat. A szervezet védekezőképességének romlásával egyre gyakoribbá válnak a fertőzések, melyek következményeként számtalan szövődmény kialakulhat, amelyek valamelyike végül halálhoz vezet. 

A HIV fertőzés gyógyszerének feltalálása valószínűleg még sokáig várat magára. Ezért a kezelés a másodlagos fertőzések és daganatok célzott gyógyítására, a kínzó tünetek enyhítésére és a szervezet általános állapotának javítására korlátozódik késleltetve a betegség végkifejletét. Ezért máig az egyetlen módszer a megelőzés, az óvszerhasználat!!!

Szifilisz (vérbaj, luesz)
Ez az egykoron félelmetesnek tartott betegség az antibiotikumok felfedezésének köszönhetően ma már ritkán fordul elő. A 60-as évekre Magyarországon jóformán teljesen eltűnt, azonban a 90-es években ismét emelkedni kezdett a betegek száma, ami elsősorban a Távol-Keletről behurcolt betegségnek köszönhető. A kórokozó a Treponema pallidum nevű veszélyes baktérium, ami nem csak a behatolás helyén okoz fertőzést, hanem test szerte mindenütt. A fertőzés nem csak szexuális érintkezéssel, hanem a testnedvek útján közös használati eszközökkel is terjed. Sajnos egyetlen védekezési módszer sem nyújt ellene megbízható védelmet.

Tünetek 
A fertőzés után kb. három héttel a behatolás helyén fekély alakul ki, amit a környező nyirokcsomók fájdalommentes duzzanata kísér. Ez 3-6 hét után szinte nyomtalanul elmúlik. Ha nem kezelik a szifiliszt, akkor néhány hónappal ezután a bőrön és a nyálkahártyákon testszerte kiütések jelennek meg, amelyek néhány hét múlva elmúlnak.  A kezeletlen betegség késői szakaszában, akár évtizedekkel ezután súlyos szövődmények alakulhatnak ki a bőrön és a belső szervekben is, amelyek akár halálos szövődményekkel járhatnak.  

Kezelés
Ha a beteg időben orvoshoz fordul, akkor a betegség antibiotikummal 100%-ban gyógyítható. A kezelés az előrehaladott szifiliszen is képes némileg javítani, azonban a késői stádium elváltozásai már nem szüntethetők meg. Mivel a fogamzásgátló módszerek, köztük az óvszer, nem védenek a betegséggel szemben, így a gyakori partnerváltás kerülése nagyon fontos a megelőzésben. 

Gonorrhoea (kankó, tripper)
A gonorrea az egyik legrégibb nemi betegség. Ma is igen gyakori, rendszerint enyhe lefolyású fertőzés. Nemi érintkezés útján terjed, azonban előfordulhat a közös használati tárgy (törölköző) vagy közös fürdővízzel való terjedés is. Orális közösülés során a kórokozó baktérium a garatban is megtapadhat, és onnan is terjedhet. A gonorrea igen fertőző, ámde jóindulatú betegség, melyet könnyen és hatékonyan lehet gyógyítani.  

Tünetek
Férfiaknál fő tünet a fájdalmas, bő gennyes váladékozással járó húgycsőgyulladás, amit égő, csípő érzés kísér. Később zöldessárga gennyes folyás ürül, ami nyomot hagy a fehérneműn is.  Nőknél a hüvely, a méhnyak és a húgycső gyulladása a legjellemzőbb, amit vizeléskor észlelt csípő érzés és sárgás bőséges folyás kísér. Jellemző, hogy nőknél 70%-ban, férfiakban 30%-ban nem jelennek meg tünetek, így észrevétlenül terjedhet a betegség.   

Kezelés 
A kankó rövid, de erélyes antibiotikum kezeléssel gyógyítható, azonban ha szövődmények alakulnak ki (meddőség!), azok maradandóak. 

A nemi szervek herpesze 
A betegség kórokozója a herpesz szimplex vírus, amely a nemi szervek területén a bőrt és a nyálkahártyát támadja meg. Érintkezés útján terjed, majd ezt követően a környéki idegdúcokba vándorol, és ott megtelepedik, és hosszú ideig nem okoz tüneteket. Az első fertőzés nagyrészt tünetmentesen zajlik, azaz sokszor nem is tudja az ember, hogy van ilyen fertőzése. Ezután az immunrendszer gyengülésével a fertőzés fellángol. Az immunrendszert számtalan ok legyengítheti, például különböző betegségek, sérülés, kimerültség, stressz, gyomorrontás, menstruáció, vagy akár az erős napfény is aktiválhatja a vírust.  

Tünetek 
A nemi szervek nyálkahártyája vörös, duzzadt és igen fájdalmas. Rajta gombostűfejnyi hólyagok keletkeznek, melyek szétfoszlanak, és a helyükön kicsi fekélyek maradnak vissza. A gyulladás 2-3 hét alatt spontán gyógyul.  

Kezelés 
A herpesz fertőzés véglegesen nem gyógyítható meg, de vannak olyan vírusellenes gyógyszerek, amelyek alkalmazásával a tünetek mérsékelhetők, és a kialakulásuk gyakorisága csökkenthető. 

Condyloma acuminatum (hegyes függöly)
A condyloma jellemzően nemi úton terjedő betegség. Kórokozója egy papillomavírus, amely a külső nemi szerveken vagy a hüvelyben jóindulatú daganatot okoz. Fontos, hogy a vírus egyes típusai szerepet játszanak a méhnyakrák kialakulásában, ezért nagyon fontos, hogy condylomás előzmény után rendszeres rákszűrő vizsgálaton kell megjelenni a nőgyógyásznál.  

Tünetek 
Mindkét nemnél a végbélnyílás környékén vagy a nemi szerveken rózsaszín, szemölcsre hasonlító kinövés keletkezik. Méretük kezdetben gombostűfejnyi, idővel azonban karfiolszerű kinövéssé növekszik, melynek mérete összeolvadva akár több cm is lehet. Nőknél a kis- és nagyajkak belső felszínén, a hüvelybemenetnél és a méhszáj nyálkahártyáján, férfiaknál pedig a makkon, a fitymán és a herezacskón fordul elő leggyakrabban.  

Kezelés 
Kezelés nélkül a betegség akár évekig is fennállhat, de spontán vissza is fejlődhet. Hatásos gyógyszerrel nem rendelkezünk még, így a kezelés minden esetben helyi, és a kinövések fizikai vagy kémiai módszerrel történő eltávolítását jelenti. Ez történhet fagyasztással, lézerrel vagy elektromos leégetéssel, továbbá gyógyszeres ecseteléssel is.  

Fertőző májgyulladás (hepatitisz)
A májgyulladásnak számos típusát ismerjük, köztük a hepatitisz B- és C fertőzés az, ami vér és testnedvek útján, azaz szexuális úton is terjedhet. Magyarországon 1999-ben bevezették a hepatitisz B elleni kötelező védőoltást, amit minden 14 éves gyermek megkap.   Tünetek
A tünetek járványos májgyulladás képét mutatják. A lappangási időt követően az első 1-2 hétben gyomor-bél panaszok jelentkeznek: puffadás, hasmenés, hányinger, hányás. Ezután ezek mérséklődnek, sárgaság, gyengeség, általános leromlás következik be. Kezelés hiányában idült májgyulladás következhet be, amely végzetes májzsugorhoz vezethet. Ez bizonyos immungátló gyógyszerekkel lassítható vagy megakadályozható.


Kattints és kérdezd akár névtelenül, online rendelő nőgyógyász szakértőinket!


SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.