intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A fogamzásgátláshoz nem elég csupán egy recept!

A fogamzásgátláshoz nem elég csupán egy recept!

A hormonális fogamzásgátlás olyan intim dolog, ami mindenkinek személyre szabott kell, hogy legyen. Nem elég, ha van egy recept a kezedben, amit csak kiváltasz a patikában és kész is. Sok mindenre kell odafigyelni, míg megtalálod a számodra leginkább megfelelő módszert.

Megbízható módszer, de csak hozzáértő segítséggel

A hormonális fogamzásgátlással kapcsolatban még mindig nagyon sok tévhit kering, holott a nem kívánt terhesség megelőzésére ez megbízható módszer. Nem mindegy azonban, melyik módszert választod. Ahhoz, hogy jól tudj dönteni, mindenképp érdemes nőgyógyász szakorvos segítségét kérni.

Mivel nem vagyunk egyformák, az orvos a tabletta felírása előtt sok mindent figyelembe vesz. A tabletták nagyon sokfélék, ezért nem lehet mindenkinek ugyanazt a készítményt ajánlani.

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelő készítményt, az orvosnak ismernie kell a kórelőzményed. Tudnia kell, hogy milyen betegségekkel küzdöttél a múltban, szültél-e már, hogyan zajlott a várandósság. Esetleg annak is szükségét láthatja az orvosod, hogy átess egy laborvizsgálaton is.

Az életkor és az életmód is fontos a választásnál

Amikor az orvos először ír fel neked fogamzásgátlót, az életmódodra is kitér a kérdéseivel. Fontos, hogy őszintén válaszolj, hiszen ettől is függ, hogy tablettát ajánl-e, vagy hüvelygyűrűt, esetleg más módszert gondol majd számodra megfelelőnek. Ha hajlamos vagy arra, hogy elfelejts dolgokat, jó, ha erre is fény derül az orvosi vizsgálaton. Ha ugyanis egyetlen tablettát is elfelejtesz bevenni, a pirula fogamzásgátló hatása csökkenhet.

fogamzasgatlas-okosan-mod2

Ha fiatal vagy, 20-25 év alatti, az orvosod valószínűleg a legalacsonyabb hormontartalmú készítményt fogja javasolni számodra. Jó megoldás lehet a hormonmentes napokra placebó tablettákat tartalmazó készítmény, amely mellett nem kell a szedésben szünetet tartani, így a feledékenység nem lehet akadály.

Ha 25 év feletti vagy, de még 35 év alatti, esetleg nagyobb eséllyel fordul elő nálad premenstruációs szindróma (PMS). A kellemetlen tünetek enyhítésére jó választás a hormonális fogamzásgátló tabletta, ám figyelembe kell venni az életmódot, dohányzik-e a páciens, sportol-e, voltak-e a családban szív-érrendszeri betegségek, más kockázat előfordulhat-e. Ha voltak betegségek, amelyeknek a hajlama öröklődhet, az orvos akkor is megtalálja számodra a megoldást. Nemcsak a PMS tünetei keseríthetik meg az életed ebben a korosztályban, hanem az endometriózis is gyakran előfordul. Ebben az állapotban a méhnyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható, például a hasüregben. Jelentős alhasi fájdalommal járhat ez a probléma, amire a kombinált fogamzásgátló tabletták jó választásnak bizonyulhatnak.

Ha 35 év feletti vagy és nem dohányzol, akkor a kombinált fogamzásgátló tabletta szedése folytatható akár 40 éves korodig is, ha más rizikófaktorod nincs.

Vannak olyan fogamzásgátló készítmények is, amelyek akkor is biztonsággal használhatók, amikor kombinált tabletták már inkább kerülendők. Ezek a csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló készítmények.

A fogamzásgátló hatást ez a tabletta is kifejti, ugyanakkor nem tartalmaz ösztrogént, mint a kombinált tabletták (az ösztrogén fokozza a vérrögképződés kockázatát).

Mindezt figyelembe veszi hát a nőgyógyász, amikor hozzá fordulsz fogamzásgátló tablettáért. Nem csak egy receptet nyom a kezedbe, hanem kérdéseivel igyekszik minél többet megtudni az életmódodról, a múltbéli betegségeidről. Ezek tudatában pedig a számodra leginkább megfelelő fogamzásgátló tablettát vagy más módszert ajánlja majd.

 

Tarjáni Rita


„Ezért mentem hozzád, szerelmem…” – Egy feleség levele a férjének
„Ezért mentem hozzád, szerelmem…” – Egy feleség levele a férjének
Ilyen lenne az én álompasim
Ilyen lenne az én álompasim
Menekülj, ha ilyen nővel hoz össze a sors! – 5 tulajdonság, ami nem tesz jót egy kapcsolatnak
Menekülj, ha ilyen nővel hoz össze a sors! – 5 tulajdonság, ami nem tesz jót egy kapcsolatnak
Eget rengető orgazmus – Íme, az 5 titok
Eget rengető orgazmus – Íme, az 5 titok
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.