intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A férfi nemi szerv

A férfi nemi szervei és azok működése. A férfi nemi szervek felépítésükben és működésükben is elválaszthatatlanok a húgyúti rendszertől.

A férfi nemi szervei

A férfi nemi szervek felépítésükben és működésükben is elválaszthatatlanok a húgyúti rendszertől.

A férfi nemi szerv részei:

  • hímvessző
  • herezacskó a két herével és két mellékherével
  • ondóhólyag
  • ondóvezeték
  • prosztata

A hímvessző (pénisz)

Fa2b77d1aa9bdc9fb1079a697140aae0 W773A férfiak közösülési szerve. A hímvessző hüvelybe vezetéséhez annak megfelelő mértékű merevedése (erekciója) szükséges. A hímvessző három hengeres, merevedésre képes részből áll (két barlangos és egy szivacsos test), végén a makk található, melynek felszínén nyílik a húgycső. A barlangos testek nyugalmi állapotukban kevés vért tartalmaznak.

Szexuális izgalom hatására a nemi szervek és a pénisz vérátáramlása fokozódik, és a barlangos testek megtelnek vérrel, ezzel méretük jelentősen megnő. Ez a folyamat a merevedés. Ilyenkor a péniszbe vezető erek kitágulnak, az elvezető erekben csökken a véráramlás, így marad fenn a merevedés.

A nemi izgalom megszűntekor a befelé vezető erek szűkülnek össze, az elvezető erek kitágulnak, így megszűnik a merevedés. A szivacsos testben halad a húgycső, melynek jelentősége csekély a merevedés folyamatában.

A herezacskó (szkrotum)

A hímvessző alól ereszkedik le a szőrrel fedett vastag és ráncolt bőrű szerv, mely a heréket tartalmazza.

A here

Tojásdad alakú páros szerv, melyek a férfiasságért felelős hormonokat termelő mirigyek. A herék több feladatot látnak el. Egyrészt a herék belsejében termelődnek és érnek a hímivarsejtek (spermiumok). Másrészt itt képződik a férfi nemi jellegért felelős hormon, a tesztoszteron. A here felső részén található a mellékhere, amely biztosítja a spermiumok érésének végső lépéseit (az érlelés során kapnak a spermiumok termékenyítőképességet) és a spermiumok raktározását, valamint összeköti a herét az ondóvezetékkel.

Ondóvezeték (ductus deferens)

Az ondóvezeték kb. 35 cm hosszú cső, melynek első szakasza a mellékhere. Az ondóvezeték a szexuális aktus során a spermiumokat a külvilág felé szállítja. Az ondóvezeték az ondóhólyag, majd a prosztata érintésével nyílik a húgycsőbe. A húgycső tehát kettős funkciót lát el: a vizeletürítési funkciót, hiszen rajta keresztül távozik a vizelet a húgyhólyagból, valamint nemi funkciót, mert a spermiumok is a húgycsövön keresztül érkeznek a külvilágba.

Járulékos mirigyek

A férfi nemi szervek mirigyei váladékot termelnek (sperma), amely a megtermékenyítés szempontjából jelentős szereppel bír. Váladékaik életteret jelentenek a spermiumok számára, biztosítják energia- és tápanyagellátásukat, valamint segítik a mozgásukat, előrehaladásukat a női szervezetben.

A prosztata

A prosztata, más néven dülmirigy egy körülbelül 15g súlyú, gesztenye alakú mirigy, melyen felülről lefelé a húgycső halad át. A prosztata nyugalmi helyzetben csekély mennyiségű váladékot termel, azonban szexuális izgalom hatására ez a mennyiség megnő. A prosztata, az ondóhólyag és két kis mirigy, a Cowper-mirigy által termelt váladék, valamint az ondósejtek (spermiumok) együtt alkotják az ondót (spermát). Érdekes folyamat, hogy a magömlés előtt a Cowper-mirigyek váladéka kerül először a húgycsőbe, hogy megtisztítsa azt a vizeletmaradványoktól. Másodjára a prosztataváladék halad végig a húgycsövön, végül az ondóhólyag ivarsejteket is tartalmazó váladéka következik.

A prosztata szerepe kiemelkedő fontosságú a megtermékenyítésben, mert váladéka megnöveli az ondó mennyiségét és csökkenti annak sűrűségét. Amikor a prosztata váladéka bejut a vaginába, olyan környezet jön létre a spermiumok számára, hogy a mozgékonyságuk fokozódik, így nekivághatnak a megtermékenyítéshez vezető útnak.

Az ondóhólyagok

Két, 5-6 cm hosszú mirigy, melyek a húgyhólyag mögött, a prosztata felett helyezkednek el. Az elnevezés annyiban kissé félrevezető, hogy az ondóhólyagok igazából nem tartalmaznak spermiumokat, de olyan anyagokat választanak ki, amelyek serkentik a spermiumtermelést.

A hímvessző működése

Az erekció

Ahhoz, hogy az ondósejtek eljussanak rendeltetési helyükre és megtermékenyítsék a petesejtet, a hímvesszőnek meg kell merevednie. Ez az állapot az erekció vagy merevedés, amely a péniszben lévő erek és barlangos testek vérrel telítődésének és kitágulásának eredményeképpen jön létre. Merevedés alatt a péniszben a nyugalmi állapothoz képest mintegy nyolcszor annyi vér található. Sok fiút zavar, hogy reggel merevedése van. Ennek három oka van.

Reggel a húgyhólyag telt állapotban van. Fala feszül, és elnyomja azokat a visszereket, amelyekbe a hímvessző elvezetői vénái ömlenek. Vizeletürítés után „javulás” tapasztalható.
A második ok idegi eredetű. Éjszaka a paraszimpatikus idegrendszer túlsúlya miatt a verőerek kitágulnak, és ez segíti a hímvessző feltelítődését.
A harmadik ok hormonális, azaz a tesztoszteron (a férfias jellegért felelős hormon) szintje reggel 7 órakor a legmagasabb, ez is hozzájárulhat az erekcióhoz.

Az ejakuláció

A makk dörzsölődése a hüvely falához ritmikus összehúzódásokat vált ki az ondóhólyag falában, melynek hatására a hólyagok a tartalmukat a húgycsőbe juttatják. Ide kerül a prosztata és a Cowper-mirigyek váladéka is, így alakul ki a sperma. A spermának a péniszből való szaggatott kilövellését nevezzük ejakulációnak, vagy magömlésnek.

A spermiumokról

A sperma görög szó, magot jelent. Az ondósejt vagy spermium egy apró sejt, melynek mérete nem haladja meg az 50 millimikront. A spermium három részből áll. A fej tartalmazza a genetikai állományt hordozó magot, az összekötőrész az energiatartalékot, a farokrész biztosítja a mozgást. A serdülőkort követően a spermiumok folyamatosan termelődnek. Az érett hímivarsejt képződése és érése 72 óráig tart. A spermiumok a herében képződnek és érnek, de végleges érésük a mellékherében zajlik. Itt kialakul a mozgási képességük, de a megtermékenyítő képességüket csak az ondóhólyag és a prosztata váladéka adja meg, miközben az ondóvezetéken áthaladnak. Ekkor helyváltoztatási sebességük megnő, percenként 3-4 millimétert is előrejutnak. Sebességüket a hüvelyben megőrzik kb. 30-40 óráig, ezután mind helyváltoztató, mind a megtermékenyítő képességüket elvesztik.

A magömléskor kilövellt sperma kb. 3 ml és körülbelül 300-400 millió spermiumot tartalmaz. Ezek mindegyike tartalmazza azt az enzimet, mely a képes feloldani a petesejtet körülvevő védőburkot. A sokmilliónyi hímivarsejt közül azonban csak egyetlen jut el a petesejt belsejébe, hogy megtermékenyítse azt.

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.