intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A fájdalmas menstruáció

Beszélgetés Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal, szexuális medicina szakemberrel.

Dysmenorrhoea a latin elnevezése a fájdalmas menstruációnak, mely nemcsak időben tér el a PMS-től - hiszen az utóbbi megelőzi a menstruációt, míg a másik a vérzéssel egy időben (vagy 1-2 nappal előtte) kezdődik – hanem intenzitásában és természetében is. Míg a PMS-re inkább a hangulatváltozások a puffadás az általános rossz közérzet jellemző, addig a dysmenorrhoea-ra a kifejezetten fájdalmas görcsök. A méhnyálkhártya leválásához, ritmusos összehúzódásra van szükség, melyhez prosztaglandinok szükségesek, és ezek a szöveti fájdalomkeltő anyagok okozzák a görcsöket is.  Általános tüneteket is produkálnak az imént említett anyagok mint a vérnyomásesés, a hányinger a hasmenés és még a hidegrázás is. Sokszor még kórházi kezelés is szükséges a tünetek enyhítésére.

Mikor kezdődik ez a tünet együttes?

A menstruáció első napján a legerősebbek a tünetek, és általában a peteéréssel járó menstruációkor jelentkeznek  – tehát nem mindig az első vérzéssel együtt – és 1-2 napig tart ez az erős fájdalom. Családi halmozódás is megfigyelhető. Vannak olyan elméletek is, hogy pszichés tényezők is elősegítik a fájdalmas menstruáció kialakulását, mint a nőiesség elutasítása. A családi halmozódás általában szocializációs eredetű nem pedig genetikus. Igazán mindegy, hogy milyen okból alakul ki a fájdalom, a lényeg, hogy az életvitelt megnehezíti, és ezért mindenképpen kezelni kell. Azért is fontos a terápia, mert ezek az összerendezetlen, erős görcsök a menstruációs törmeléket kinyomhatják a hasüreg felé, és az endometriózis nevű betegséghez is vezethetnek, mely akár meddőséget is okozhat.

Hogyan kezelhető a fájdalmas menstruáció?

Többfajta kezelési mód létezik. Az egyik az ízületi gyulladásokra alkalmazott szerek szedése a menstruáció előtt egy héttel. Ezek a gyógyszerek csökkentik a fájdalmakat, de nem szüntetik meg. Itt kell megemlítenem, hogy mennyire fontos a menstruációs naptár vezetése, melyből a nőgyógyász sok hasznos információt kaphat, és a ciklus ismerete a PMS esetén és a dysmenorrhoea-nál is elengedhetetlen.

Amikor a görcsök már elkezdődtek, sokkal nehezebb a fájdalom csillapítása, enyhébb esetekben lehetséges fájdalomcsillapítókkal, görcsoldókkal. Ebben az esetben sem jó próbálkozni azzal, hogy „majd kibírom” és csak akkor veszek be gyógyszert, amikor már tűrhetetlen a fájdalom, mert az ilyenkor már kevésbé hat. Vannak hölgyek, akiknek a hőterápia is segít, de ez sem mindig hatásos. A sportos hölgyeknél hasznosnak bizonyul a közepes intenzitású sport, mondjuk a kocogás, vagy gyorsgyaloglás, mely endorfinokat szabadít fel és enyhítheti a tüneteket. A leghatékonyabb ebben az esetben a megfelelő fogamzásgátló szedése, sokszor nem is a fogamzást gátló hatása miatt írjuk fel a fiatal lányoknak, hanem a kedvező mellékhatások miatt, melyek megszüntetik a görcsöket és egy élhető menstruációs időszakot biztosítanak. A nagyszüleink is szenvedtek ettől a tünetegyüttestől, de ők kénytelenek voltak elviselni.Nekünk már van megoldás a kezünkben, és nem szabad, hogy egy élettani folyamat meggátolja havi szinten a munkavégzésünket, a teljesítményünket és megkeserítse az életünket.

Haris Éva

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.