intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A biztonságos fogamzásgátlás az önfeledt szexualitás kulcsa

A biztonságos fogamzásgátlás az önfeledt szexualitás kulcsa

Sajnos nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy a fogamzásgátlás, és általában a szexualitás témakörében igen kevés, vagy téves információval rendelkeznek a fiatalok. Dr. Papp Zsolt szülész-nőgyógyász, a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház főorvosa szerint a rossz tájékozottság a témában nem a fiatalok hibája.

Manapság mindenhol azzal az információval lehet találkozni, hogy a fiatalok egyre korábban kezdenek szexuális életet élni. Tudják vajon, hogy amibe épp belevetik magukat,  milyen következményekkel járhat?

1989-től több mint egy évtizedik vezettem tinédzser ambulanciát Győrött. Ennek köszönhetően előadásokat tartottam iskolákban. A közvetlen tapasztalatom az, hogy az a legnagyobb probléma, hogy nemcsak a fiatalok nem tájékozottak a témában, de még a szülők sem. Pedig a legjobb az lenne, ha a gyerekek egyenesen a szüleiktől „tanulnák” meg, mi is a nemiség, mi a szexualitás.

Ugye igencsak felkapnánk a fejünket arra, ha az iskolában a szaktantárgyakat tanító pedagógusok tartanának felvilágosító kiselőadásokat?

Igen, az iskola nem az a hely, ahol ezt el lehet várni.  Ez az áldatlan helyzet pedig belesodorja a fiatalokat abba, hogy a szintén alig tájékozott társától, barátjától, vagy ami még rosszabb, az internetről szerzik be a – valljuk be – sokszor teljesen hiteltelen ismereteket. Ezek viszont igencsak messze vannak az általában normálisnak tartott szexualitástól, a hangsúly túlságosan is magán az aktuson van, szinte alig esik szó intimitásról, még kevésbé szerelemről. A szexualitás kultúráját, varázsát nem ismerik, és ez később komoly problémákat okoz: sok 30-as éveiben járó ember érzi magát emiatt kiégettnek, küzd párkapcsolati nehézségekkel, szexuális problémákkal, mert addigra gyakorlatilag már mindent kipróbált.

Mi a helyzet a fogamzásgátlással? Tisztában vannak azzal, hogy mi is az valójában?

Ez az a téma, amelyben talán még nagyobb az információs hiány. Az interneten található sztorik, filmek, a pornó arról nem regél, hogy milyen nőgyógyászati problémákkal, nemi betegségekkel, gyulladásokkal, fertőzésekkel néz szembe az, aki gyakran váltogatja a partnereit és nem védekezik. A fogamzásgátlás legfeljebb a  gumióvszerig terjed, ám az sem a fogamzásgátlási, inkább a fertőzés-megelőzési funkciójában. Pedig a tiniambulanciák legfőbb tapasztalata is az, hogy a szex legsúlyosabb következménye a nem kívánt terhesség, amiről egyetlen ilyen „felvilágosító” filmben sem esik szó.

Az utóbbi években javult a fiatalkori terhesség-megszakítások teréna statisztika?

Éveken át elemeztem a fiatalkori terhesség-megszakítás statisztikáját, mert abban látszania kell,ha sikeres a felvilágosító munka. Azt láttam, hogy bár éves szinten vannak ingadozások, ez valószínűsíthetően csupán egy-egy kampány hatása. Nincs folyamatosan javuló tendencia, mert nincs éveken át tartó rendszeres prevenciós tevékenység, ami a nem kívánt terhesség megelőzését helyezné a középpontba időről-időre.

Hány éves korban érdemes először nőgyógyászhoz fordulni?

Ha semmi gond nincs, rendszerint 18 éves kor után érdemes először megjelenni. Természetesen, ha gond van, vagy ha előbb kezd valaki szexuális életet, akkor már korábban. Nem feltétlenül a vizsgálat miatt, hanem, azért, hogy a személyre szabott fogamzásgátló módszert megtalálják a páciens számára. Ez a legfontosabb szempont.

Mi történik a fiatallal az első nőgyógyászati vizsgálat folyamán?

Először felvesszük az adatait, ezután egy  nőgyógyászati kérdéssor következik, amely a menstruációról szól (mennyi ideje, milyen rendszerességgel zajlik a havi menzesz). Megkérdezzük azt is, hogy volt-e már szexuális kapcsolata, élt-e már szexuális életet. Ez azért fontos, mert meghatározza a további vizsgálatokat. Aki még nem vesztette el a szüzességét, annál hasi ultrahangos vizsgálatot végzünk. Aki már nem szűz, annál a hüvelyi vizsgálat következik. Azoknál a lányoknál, akik már átestek az első szexuális élményen, 17 éves kortól érdemes rákszűrést is végezni. Természetesen ez egy fiatal lány számára nagyon kellemetlen és kínos lehet, ezt mi, orvosok pontosan tudjuk, átérezzük. Nagyon fontos a bizalom kialakítása, hogy a páciens tudja, hogy ez számunkra ugyanolyan vizsgálat, mint amit egy fogorvos vagy egy sebész végez.

Hogyan érdemes felkészülni az első vizsgálatra?

Érdemes szoknyában menni, vagy azt vinni a vizsgálatra, hiszen alulról le kell vetkőzni. Ha szoknya van a páciensen, akkor nem érzi magát kellemetlenül még a vizsgálóasztalig tartó rövid séta alatt sem. A vizsgálathoz viszont muszáj felvenni egy pózt, de ez nem tart tovább néhány percnél. A kérdésekre pedig jó, ha előre felkészül.

Előfordul, hogy valaki már tablettát szed, mielőtt orvoshoz ment volna?

Előfordul, bár elég ritkán, hogy esetleg egy barátnőtől kapja, vagy jobb esetben a szülő szerzi be a fogamzásgátlót.

Miért fontos, hogy orvos írja fel a tablettát?

Napjainkban rendkívül gazdag a fogamzásgátló tabletták kínálata. Több kritériumot is figyelembe kell venni azonban, hogy mindig a legideálisabbat válasszuk. Nagyon fontos szempont a kor, a menstruáció rendszeressége vagy rendszertelensége, az alkat, az esetleges trombózisveszély feltérképezése, valamint – ugyancsak a trombózisveszély miatt – az, hogy dohányzik-e a páciens.

Hogyan védekeznek leggyakrabban a fiatalok?

A fiatalok legnagyobb része gumióvszert használ. Akik nőgyógyászhoz fordulnak, azok vagy nem bíznak benne, vagy technikailag nem tudnak azonosulni vele, esetleg az egyik fél allergiás rá.

Ki tudják-e fizetni a fiatalok a fogamzásgátlót?

Ezért szerencsés, ha a tablettát nőgyógyász szakorvos írja fel. Az orvossal ugyanis meg lehet beszélni, hogy melyik pirula fér bele az anyagi keretbe. Szerencsés esetben a szülők is tudnak róla, és akkor meg is finanszírozzák ezt a kiadást. Fontosnak tartom azonban, hogy a fogamzásgátlás nem csak a lányok feladata.

Sokan tartanak a gyógyszerektől, a hormonális fogamzásgátlástól. Van ennek alapja?

A nem kívánt terhességnek, főkéntserdülőkorban sokkal súlyosabbak a következményei, mint a fogamzásgátló tabletták esetleges mellékhatásai. Annál nagyobb testi-lelki traumát, mint egy nem kívánt terhesség, semmilyen fogamzásgátló nem tud okozni. De nagyon fontos azt is látni, hogy a fogamzásgátló tablettáknak – a nem kívánt terhesség megakadályozásán és így az önfeledt szexuális életen kívül - egy sor kedvező hatásuk is van: szabályozzák a ciklust, kevesebb a vérzés mennyisége, megelőzhető a petefészekciszta. A fogamzásgátló a közhiedelemmel ellentétben nem hogy nem okoz meddőséget, a legújabb kutatások szerint, a petefészek „nyugalomba helyezésével” későbbi életkorban sem az „elöregedett” petesejtektől kell várni a megtermékenyülést. Aki pedig a hormonális kezelés miatt aggódik, attól meg szoktam kérdezni, autóval jött-e a vizsgálatra? Ha igennel válaszol, megkérdezem, lehet-e az autóba vizet, teát, vagy bármi mást tankolni? A válasz persze egyértelműen az, hogy nem, mert az autó csak benzinnel vagy gázolajjal működik. Nos – szoktam ilyenkor továbbfűzni a gondolatot – a női test pedig egy hormonális vezérlésű rendszer, aminek a működése csak hormonokkal befolyásolható (legalábbis 90 százalékban). Az esetek 99 százalékában ez a logikus gondolatmenet meglehetősen meggyőző szokott lenni.


Haimann Éva


Kell a zuhany?
Kell a zuhany?
Mi van, ha te nem akarod? – Hol kezdődik a szexuális zaklatás?
Mi van, ha te nem akarod? – Hol kezdődik a szexuális zaklatás?
Egy-két randi, csak ennyi vagy!
Egy-két randi, csak ennyi vagy!
Látni és látszani – szex közben
Látni és látszani – szex közben
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.