intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A bizalom nagyon fontos – az első alkalom a nőgyógyásznál

A bizalom nagyon fontos – az első alkalom a nőgyógyásznál

Az első nőgyógyászati vizsgálat meghatározó élmény minden lány, nő életében. Fontos, hogy elsőre milyen kapcsolat alakul ki az orvossal, milyen tapasztalatokat szerzel. Érdemes már akkor elmenni nőgyógyászhoz, miután megjön az első menstruáció. 

A bizalom nagyon fontos – az első alkalom a nőgyógyásznál

Lássuk, mire számíthatsz az első alkalommal.

Ha már tudod, és érzed, hogy elérkezett a nagy Ő, akkor felelősségteljesen kell felkészülnöd a nagy pillanatra. Jó, ha már az első együttlét előtt elmész nőgyógyászhoz. Ez egy nagyon komoly lépés azon az úton, amely a nagybetűs életbe vezet. Most lehet, hogy a fejedet ingatod, hogy valaki megint meg akarja mondani, hogy mit csinálj. Szó sincs erről. A lényeg a felelősség vállalásán van. A komoly kapcsolattal együtt jár a szexualitás is, amivel pedig a felelősségteljes gondolkodás. 

Miért fontos a nőgyógyászati vizsgálat?

Jársz fodrászhoz? És edzeni? Na, ugye, hogy milyen fontos a külsőd. Ugyanilyen fontos része az életednek az egészséged, szorosabban a női egészséged, hiszen ez meghatározza egész további életedet. Valószínű, hogy 16-17 évesen még nem szeretnél kisbabát, ezzel ráérsz még néhány évet. Vajon tudod, hogy milyen fogamzásgátlók vannak, beszélgettél valakivel erről? Még akkor is, ha anyukád és a legjobb barátnőd is elmondták a tapasztalataikat, véleményüket, szükséges, hogy erről orvossal konzultálj.

A nőgyógyász szakorvos segít abban, hogy a szexualitással együtt járó felelősséged valóban megértsd. Segít abban, hogy a neked legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszert megtaláld. 

De mi zajlik a rendelőben?

Ne félj! Ez nagyon fontos, hiszen a nőgyógyászati vizsgálat egyáltalán nem fájdalmas, és rövid ideig tart. Minden eszköz steril, a nőgyógyász gumikesztyűt használ a vizsgálat elvégzéséhez. 

Ha magánrendelésre mész, akkor biztosan előre be kell jelentkezned. Érdemes jelezned, hogy ez lesz az első vizsgálatod. Fontos, hogy a vizsgálatkor ne menstruálj, próbáld így kiválasztani az időpontot.

A vizsgálat előtt fontos, hogy megfelelően tisztálkodj, de ne használj intim mosakodót vagy törlőkendőt, mert ezek megváltoztathatják a hüvely pH-ját.
Maga a találkozás egy rövid beszélgetéssel kezdődik, amikor az orvos kérdéseket tesz fel. Kérdezhet a menzeszedről, a szexuális életedről, akár számodra kínos dolgokról, de ne aggódj, ő azért van ott, hogy neked segítsen, ezért fontos, hogy őszintén válaszolj.

A kérdések után általában súly-, magasság- és vérnyomásmérés következik. Az orvos megvizsgálja a melleidet, hogy minden rendben van-e.  Ezután fel kell feküdnöd a vizsgálóasztalra, egészen előre kell csúsznod a fenekeddel és a lábaidat két lábtartóra kell helyezned. Az orvos ezután elkezdi a vizsgálatot, amitől semmiképp ne tarts, lazítsd el az izmaidat, mert így biztosan kevésbé kellemetlen. Kézzel megvizsgálja a hüvelyt. Közben enyhén megnyomkodja a hasadat. Ezt azért csinálja, mert így vizsgálja a méhed állapotát. A rákszűréshez különböző eszközöket használhat az orvosod. Mindegyik kefeszerű, kicsit a szempillaspirálhoz hasonló, de rövidebb keferésszel rendelkező eszköz. Ezeket a méhnyak-csatornába vezeti az orvos, és onnan kenetet vesz, amit laboratóriumban vizsgálnak majd meg. Végezhet bakteriológiai szűrővizsgálatot egy pH-mérő papír segítségével. A hüvelyváladékot egy kis papírra helyezi, és azonnal látja, hogy minden rendben van-e, azaz a hüvely pH-ja megfelelően alacsony-e. Ha igen, akkor az megnyugtató, mert a megfelelő laktobacilusok vannak csak a váladékban, ami nem igényel további teendőt. Ha a pH magas, azaz a lúgos irányba tolódott, akkor valószínűleg valamilyen kóros baktérium szaporodott el, ami ellen az orvosod meghatározza a megfelelő kezelési módot. Ezek mellett a vizsgálatok mellett akár ultrahanggal is megvizsgálhat az orvos, ami szintén nem fájdalmas dolog.

A találkozás és a vizsgálat célja az, hogy az orvos kiszűrje az esetleges problémákat, megtalálja a számodra megfelelő kezelést, hogy te egészséges maradj. 

E mellett természetesen egyeztethetitek azt is, hogy szeretnél-e fogamzásgátló tablettát szedni. Kérd ki a véleményét, ő ajánlani fog neked olyan tablettát, ami a korodnak és az életvitelednek megfelelő.

Hogyan válassz orvost?

Minden orvos esetében nagyon fontos a bizalom. Ez a nőgyógyásznál talán a legfontosabb faktor. Fontos, hogy türelmes legyen, válaszoljon kedvesen a kérdéseidre, azonban ennél talán sokkal fontosabb az, hogy milyen szakember. Kérd ki más nők tanácsait is. Anyukád, a nővéred és a barátnőid jó támpontok lehetnek.

Ha nem akarod senkivel megbeszélni ezt a fontos lépést, az sem baj, hiszen van már gyermek-nőgyógyászat, ahol biztosan minden kérdésedre választ kapsz majd türelmes szakemberektől.

Ha még nincs elég merszed!

Az IntimZóna online nőgyógyászati tanácsadásán névtelenül teheted fel kérdésedet nőgyógyász szakorvosunknak. Legyen szó szexualitásról, fogamzásgátlásról, fertőzésekről, minden témában válaszra lelsz.


Ennél kínosabb már nem is lehetne
Ennél kínosabb már nem is lehetne
Egészítsd ki a diétád és az edzésterved – szexszel!
Egészítsd ki a diétád és az edzésterved – szexszel!
10 dolog, amit szeretsz a párodban
10 dolog, amit szeretsz a párodban
„Te színleltél már orgazmust?” – A kérdésre 3 nő és 3 férfi válaszolt
„Te színleltél már orgazmust?” – A kérdésre 3 nő és 3 férfi válaszolt
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.