intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A bizalom mellett a biztonság a legfontosabb

A bizalom mellett a biztonság a legfontosabb

Sokszor volt már arról szó oldalunkon, hogy egy kapcsolatban milyen fontos a biztonság. Az érzelmi biztonság és a bizalom egy kapcsolat két legfontosabb pillére. Ez az a lelki életfeltétel, amelyet mindkét nem különböző módon él meg, de mindenki számára nagy jelentőséggel bír.  Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal most a női oldalt vizsgáltuk.

A bizalom mellett a biztonság a legfontosabb

Fotó: Schneider Tamás

A Magyar Értelmező Kéziszótárban a biztonság szó alatt kettő, az emberre vonatkoztatható meghatározást találunk: „1. veszélyektől vagy bántódástól mentes (zavartalan) állapot. 2. bizonyosság, határozottság”.

A Wikipédia többoldalú megfogalmazásra törekszik, és három kategóriát sorol fel: „1. Biztonság: az élet egészébe vetett bizalom. 2. Anyagi függetlenség; 3. Hátrányos hatás elszenvedésének megakadályozása„

Mitől érzi magát egy nő biztonságban, egy párkapcsolatban?

Ahhoz, hogy a választ megértsük, vissza kell menni egészen a korai gyermek-anya kapcsolatig. A gyermekben, élete első pár hónapjában, évében kialakul egy kötődési típus az anyuka érzelmi reakciói, gondozási stratégiája alapján, azaz a primer szocializáció alapján. Megtapasztalja az önzetlen szeretetet, ami megalapozza az önértékelést, ez az úgynevezett ősbizalom. A kötődést befolyásolja a szülő kötődési modellje, a gondozás minősége, a családi körülmények és a csecsemő jellemzői is. Az elsajátított kötődési modellek fogják meghatározni, hogy hogyan éljük meg a másik személy közelségét, milyen elvárásokat támasztunk a partner iránt, és mitől érezzük magunkat biztonságban. A korai kötődési minták alapján tapasztaljuk meg, hogy szerethetőek vagyunk, és gondoskodnak-e rólunk, és ezek a tapasztalatok lengik be egész életünket.

A bizalom mellett a biztonság a legfontosabb

Azok a felnőttek, akiknek nincs meg az emberekbe vetett bizalma, és az önbizalma – mert valahol sérült a kötődési mintája – azok nem tudják biztonsággal belevetni magukat egy kapcsolatba. Bizalmatlanok lesznek, önértékelési zavarokkal küzdenek, és nagyon nehéz, sokszor megoldhatatlan feladatot rónak a párjukra.

Közhelynek számít, de igaz, ha nem szeretem magamat, nem tudom elfogadni, hogy mások szerethetnek engem. Az ilyen típusú emberek, még a dicséretet sem a helyén értékelik, mögöttes, rossz szándékot feltételeznek. A biztonságnak tehát a gyökere a személyben és a korai kötődési mintákban rejlik.

Hogyan javíthatóak a rossz korai kötődési minták?

Igazából azt kell, mondjam, rettentően nehéz a feladat. A partner folyamatos pozitív megerősítése oldhatja a bizalmatlanságot, de ez hatalmas kitartást igényel. A csecsemőkor őstörése – ahogy Bálint Mihály fogalmazta –, amin később leginkább csak a pszichoterápia segíthet. A terápia legtöbbször egyéni, aztán később már a párt is be lehet vonni. Addig, amíg a szülői házban él a lány, és abban a közegben nevelkedik, ahol kialakult ez a negatív kötődési minta, ritkán fordul segítségért, még akkor is, ha érzi, hogy boldogtalan, és nem tudja jól érezni magát a kapcsolataiban. Több kapcsolati kudarc szükséges ahhoz, hogy ráérezzen a páciens a probléma gyökerére, hogy megérezze, hogy a boldogság-megélési képessége alacsonyabb, mint másoké, hogy tönkrement kapcsolatai ugyanarra a sémára épültek, így általában a középkorú felnőttek azok, akik leginkább terápiára jelentkeznek, és változtatni szeretnének. A legtöbbször már a hátuk mögött van jó néhány megromlott kapcsolat vagy házasság.

A bizalom mellett a biztonság a legfontosabb

Egy egészséges kötődés esetén, mi a férfi szerepe, hogy a nő biztonságban legyen a párkapcsolatban?

Van egy nagyon jó könyv, Eva-Maria Zurhost az írója, és a címe nagy igazságot rejt: Szeresd Önmagad és mindegy kivel élsz. Abban az esetben, ha a korai kötődési minta biztonságos, akkor nem kell erő felett bizonygatni, hogy szerethető vagyok, így a kapcsolatot nem terheli az állandó bizonytalanság érzése. Legfőképpen érzelmi biztonságra van szüksége a nőnek. Éreznie kell, hogy számíthat a párjára, hogy figyelemmel fordul felé, meghallgatja és segíti. A bókok és az udvarlás is nagyon fontos. Sokat változtak az udvarlási szokások az elmúlt 60 évben, de a párkapcsolaton belül sem szabad, hogy elvesszenek a kedves szavak, a meghitt közös vacsorák, az apró figyelmességek – erre minden nőnek szüksége van a tartós érzelmi intimitás fenntartásához.

Szexualitás terén, mikor érzi magát biztonságban egy nő?

A szexualitásban nagyon más a női és a férfi biztonság. Rettentő fontosak itt is a bókok, a tetszés kinyilvánítása. Elengedhetetlen a kényeztetetés, az előjáték és az utójáték is. Ahogy a nő lassabban készül fel a szeretkezésre, és szüksége van egy hosszabb bevezetésre, pontosan ilyen fontos a levezetés a szeretkezés után: az ölelés, az összebújás, illetve az egymás karjaiban való elalvás. Emellett nehogy úgy érezze a nő – mint nagymamáink idején –, hogy ő csupán a férfi kielégülésének a tárgya, hanem ugyanolyan fontos az ő testi boldogsága is. Amennyiben megkapja ezeket a figyelmességeket, akkor biztonságban érzi magát, és át tudja adni a lelkét és a testét is az élvezetnek, és ez egyben a férfi örömének a kulcsa is.

Haris Éva

 

Minden, amit a pettingről tudni szeretnél
Minden, amit a pettingről tudni szeretnél
Nős férfi a szerelmem
Nős férfi a szerelmem
Kell a zuhany?
Kell a zuhany?
Mindenki ötféle intimitásra vágyik
Mindenki ötféle intimitásra vágyik
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.