intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Policisztás Ovárium Szindróma, a nők körében jól ismert a betegség. Az átlagnépesség női tagjainak mintegy 20%-át érinti.

Mit is takar ez az elnevezés? Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász doktornőtől kapunk választ a kérdésre.

A PCOS elnevezés a petefészek betegségére utal, de számos hormonális és anyagcserezavar is áll a háttérben, melyek szerteágazó tüneteket produkálnak.
Ilyen a rendszertelen vagy hiányzó peteérés, az aknés bőr, emelkedett inzuliszint a vérben, lappangó cukorbetegséggel, férfias szőrzet, hasi elhízás, hajhullás, depresszió A felsorolt tünetek nagy részéért a férfias típusú hormonális változások a felelősek. Normálisan a menstruációs ciklus első felében érésnek indul 8-10 petesejt, egy domináns kiválasztódik, amelyik megérik a 14. napon. PCOS esetén is megindul a 8-10 pete érése, de végül egy sem érik meg, hanem a petefészek borítása alatt kis gyöngyöcskéhez hasonlóan helyezkednek el, és a női hormonok helyett férfi hormont termelnek (androgéneket). A petefészek borítása egyre vastagszik és már át sem tudná törni a tüsző akkor sem, ha megrepedne. A petefészek ilyenkor megnagyobbodott és „cukormáz-petefészek”-nek nevezzük a kinézete miatt.

Említette az inzulinrezisztenciát. Összefügg ez a kórkép a testsúllyal?

A PCO szindrómában szenvedő lányok nagy része elhízott, és köztük 50%-ban megjelenik a vér magas inzulinszintje, és a sejtek inzulin-érzéketlensége. A normál testsúlyú PCO-sok között 10-20 % az inzulinrezisztens. Az elhízás tovább rontja a PCO-t, míg a fogyás és a mozgás javítja az inzulin-érzéketlenséget, de a normális súlyú PCO-sok is folyamatos ellenőrzésre, kezelésre szorulnak. Ha hosszú ideig kezeletlen ez az anyagcsere elváltozás, akkor nemcsak a teherbe eséssel lehet gond, hanem a korai érelmeszesedéssel és a trombózis hajlammal is. A kezelőorvosok ezért gyakran javasolnak olyan gyógyszert, mely a cukorbetegségben használatos. Az inozitol nevű táplálékkiegészítőről is kimutatták, hogy folyamatos szedésével a PCO jól karban tartható.

Milyen nőket fenyeget a PCOS?

A családon belüli halmozódás nagy, így bizonyosan van a betegség hátterében örökletes tényező is. Napjainkban kiterjedt kutatásokat folytatnak a környezeti ártalmak és a PCOS összefüggéseinek feltárására. Szóba kerültek bizonyos csomagolóanyagok, melyek mikrohullámú sütőkben olyan káros anyagok felszabadulását okozzák, amelyek hatással lehetnek a betegségre.
Sok PCO-s szülő hozza a lányát a nőgyógyászhoz, endokrinológushoz rendszertelen menstruáció és szőrösödés miatt. Így korábban megkezdődhet a kezelés.

Említette a meddőséget is. Teherbe tud esni egy PCOS beteg?

Mivel nincs minden hónapban peteérés, nehéz lehet a teherbe esés is, és ha van peteérés, és megtermékenyülés is, akkor a beágyazódással vannak gondok és sokszor – a zavart hormontermelés miatt – vetéléssel végződik a próbálkozás.  Speciális, antiandrogén tartalmú fogamzásgátló szedése nagyon fontos és hasznos akkor, ha a nő nem akar még teherbe esni. Ezzel megelőzhető a sok kis androgéntermelő ciszta kialakulása a petefészekben, és a PCO-ra jellemző, vastag borítás sem alakul ki. Ha gyermeket szeretne a PCO-s nő, akkor a fogamzásgátló elhagyása mellett szükség lehet hormonkezelésre is, hiszen a petesejtnek mielőbb meg kell termékenyülnie. Az inozitol szedése mindeképpen javasolt már a tabletta elhagyása előtt. Sajnos a PCO a terhesség után általában visszatér.

Milyen kezelési módszerek ismertek a PCOS-ban?

A PCOS nem gyógyítható, de a tünetek visszafordíthatóak és az állapotromlás megakadályozható, éveken át alkalmazott megfelelő kezeléssel.

A terápia egyik fontos eleme az inzulinrezisztencia kezelése, melyhez sokszor egy étrendkiegészítő is elég. Az inozitol tartalmú szerek, hatékonyak az inzulin rezisztencia kezelésében és segítik a peteérést is. Súlyosabb esetben szájon át szedhető, cukorbetegségre ható gyógyszereket lehet felírni.

Androgénszint-csökkentés érdekében megfelelő fogamzásgátlókkal segíthetünk. Sokan óvakodnak a  fogamzásgátlóktól, de vannak olyan betegségek, ahol súlyos szövődményektől védheti meg a pácienst. A menopauza idejére a méhnyálkahártya- daganatok előfordulásának esélye tízszerese a kezeletlen PCOS betegeknél, míg a fogamzásgátlót szedők körében „csak” két és félszeres.

Fontos az életmódváltás is, a már említett normál testsúly megtartása érdekében. A rendszeres mozgás is segíti a testsúly stabilizálását.

Minél korábbi stádiumban kezeljük a betegséget, annál kevesebb szövődmény várható. A saját tapasztalatom szerint a PCOS betegszáma nő, de találkoztam már olyan tudatos anyukával – aki szintén PCO-s – aki 16 évesen hozta el vizsgálatra a tüneteket még alig mutató lányát.

Haris Éva

 
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.