intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Amikor kisbabát vártam, mindig nagyon óvatos voltam, hogy a baráti társaságunkban mennyire adok hangot az örömömnek. Volt egy barátnőm, aki PCO szindrómában szenvedett és akárhogy próbálkoztak, nem jött össze az áhított gyermekáldás. Akkor, hét évvel ezelőtt még nem sokat tudtam erről az alattomos betegségről, azóta sajnos többen is vannak a környezetemben, akik ezzel küzdenek.

Mi az a PCO vagy PCOS?

A mozaikszó azt jelenti, hogy policisztás ovárium (petefészek) szindróma. A nevében csak a petefészek szerepel, és annak elváltozására utal, de ennél sokkal összetettebb betegségről van szó, amelynek számos jellemző tünete lehet. A PCOS egy hormonális betegség, amelyet a férfi nemi hormonnak, az androgénnek a túlsúlya okoz.

A tünetek

Nagyon sokféle és szerteágazó tünettel szembesülhet az a nő, aki PCO-szindrómás. Legtöbbször az első intő jel a rendszertelen vagy hiányzó menzesz. Általában ezzel a panasszal keresik fel a hölgyek a nőgyógyász szakorvost. Hosszas kivizsgálás után derül fény arra, hogy a rendszertelen menstruáció hátterében valójában mi áll. Sajnos a betegségre jellemző lehet a terméketlenség is. A petefészek felületén képződik egy vastagabb réteg, ami nem engedi kilökődni a petesejtet, így megakadályozza a megtermékenyülést. Ezekből a tüszőkből képződnek később ciszták. Ezeken a tüneteken kívül még több, jellemző kellemetlenség is előfordulhat: elhízás, fokozott szőrnövekedés, aknés, pattanásos bőr, hajhullás, emelkedett inzulinszint.

A tünetek közül nem mindegyik alakul ki mindenkinél. A menstruációs zavarok, az elhízás, a bőrproblémák, a petefészekciszták a klasszikus tünetek. Ezeken kívül azonban még anyagcsere-problémák és laborlelet-eltérések is kialakulhatnak. Mivel a ciklusok közben nem történik ovuláció, az ösztrogén szintje is magas. Ez hajlamossá tehet emlő-, illetve méhdaganat kialakulására.

Inzulinrezisztencia és diabétesz

Fontos, hogy PCO-gyanú esetén ne elégedjünk meg egy átlagos vércukorszint-méréssel. Az emelkedett inzulinszint nem feltétlenül hozza magával a vércukorszint emelkedését. Tehát ha csak a vércukorszintet mérjük, az inzulinrezisztenciáról nem kapunk képet. Ezért nagyon fontos, hogy ún. terheléses vércukorvizsgálaton vegyünk részt. Ez egy pohár cukros víz elfogyasztása előtt és után, meghatározott időben történő vérvételeket jelent.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Sajnos a PCOS gyógyíthatatlan betegség. A tüneteket azonban vissza lehet szorítani gyógyszerekkel, vagy életmódváltással. A gyógyszeres kezelések főleg a tüszőrepedés elősegítését célozzák, illetve az inzulin normális szinten tartását. A legújabb tapasztalatok szerint a betegek közel 1/3-ánál sok tünetre már az is megoldást jelent, ha életmódot váltanak, megszabadulnak a túlsúlytól. Ez visszaállíthatja a hormonok egyensúlyát, így a peteérés-tüszőrepedés folyamata visszatér a normálishoz közeli állapotra, vagy akár teljesen normalizálódhat.

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.