intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

6 dolog, amit a hajad árul el az egészségedről

6 dolog, amit a hajad árul el az egészségedről

A szem a lélek tükre. A hajad viszont az egészségi állapotod tükre, csak jól kell tudni olvasni benne. Kutatások szerint a haj megjelenése, textúrájának, vastagságának változásai jelei lehetnek valamilyen egészségügyi vagy genetikai problémának. Lássunk most 6 olyan tünetet, amelyet jó, ha felismersz, ha a tükörbe nézel.

Sajnos a Jóisten nem sok embert áldott meg csodás hajkoronával. De ennek nem feltétlenül az az oka, hogy az Isten nem volt jókedvében, amikor a hajunkkal foglalkozott. A különböző civilizációs ártalmak, külső hatások is befolyásolják a hajunk állapotát, ahogy a belső egészségünk is tükröződik rajta. Jó, ha tisztában vagy azzal, mit üzen a hajad.

Ha legközelebb tükörbe nézel, vizsgáld meg tüzetesen a hajad, és keresd ezeket a jeleket:

1. Ősz hajszálak - stressz

Bizonyára te is találkoztál már olyannal, hogy valaki egy nagy trauma, vagy őt ért stresszes időszak után hirtelen megőszült. Bőrgyógyászok állítják, hogy az oxidatív stressz befolyásolhatja a pigment-termelő sejteket, szinte sokkolja azokat. A stressz mellett természetesen a gének is befolyásolják az őszülést. Vannak, akik csak egészen idősen kezdenek őszülni, vannak, akik már a húszas éveikben találnak ősz hajszálakat.

2. Töredezett haj - Cushing-szindróma

A törékeny haj az egyik tünete a Cushing-szindrómának. Ezen kívül természetesen sok egyéb tünete is van a betegségnek, így nem alapozható csak a hajtöredezésre a diagnózis! A Cushing-szindróma egy igen ritka állapot, a túlzott kortizoltermelés okozza, magas vérnyomás, kimerültség, hátfájás a jellemző tünetei. Kezelésére általában gyógyszeres megoldást javasolnak, de vannak, akiknél a műtét, a kemoterápia, a sugárkezelés lehet a megoldás, hogy a mellékvesét arra kényszerítsék, hogy javítsa a kortizol túlzott termelését.

3. Száraz haj - pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigybetegségben szenvedők lehet, hogy észreveszik, hogy hirtelen szárazzá, nehezen kezelhetővé, egészségtelen kinézetűvé válik a hajuk. Ha te is ezt a tünetet, jelet tapasztalod, menj orvoshoz, hogy ha gond van a pajzsmirigyeddel, az mielőbb kiderülhessen, és megkaphasd a megfelelő kezelést. A pajzsmirigy eltéréseinek más tünetei is vannak: fáradtság, hidegre való érzékenység, ízületi fájdalom, izomfájdalom, puffadt arc, súlygyarapodás. Általában a megfelelő gyógyszerrel könnyen karbantartható.

4. Hajhullás - vérszegénység

Ha hirtelen azt veszed észre, hogy a hajkefédben vagy a zuhanytálcában sokkal több haj van, mint azelőtt, ez annak a jele lehet, hogy a szervezetedben alacsony a vas szintje, vagy vérszegény vagy. Szükséges lehet egy teszt elvégzése, ami nem más, mint egy vérvizsgálat. Ha vegetáriánus vagy, szoptatsz, akkor előfordulhat, hogy ettől alacsonyabb a vasszinted, de fontos, hogy kiderüljön a valódi ok. Mindenképp fordulj orvoshoz, ha hullik a hajad, mert megfelelő étrenddel, vaspótlással helyrehozható a probléma. Átmeneti hajhullás előfordulhat az ösztrogénszint hirtelen változásától is, terhesség után, vagy akkor, ha abbahagyod a fogamzásgátló tabletta szedését.

5. A haj elvékonyodása - fehérjehiány

A haj elvékonyodásának oka többnyire genetikus, ám okozhatja más is, valamilyen hiányállapot.

A fehérje nélkülözhetetlen a hajnak, így ha nem kap eleget, akkor előfordulhat, hogy hullani, ritkulni kezd. Az egészséges étrendet követőknél ez általában nem okoz gondot, hiszen minden benne van az étrendjükben, amire a szervezetnek szüksége van. Ám azoknál, akik gyomorproblémákkal küzdenek, esetleg gyomor-bypass műtéten estek át a közelmúltban, problémák lehetnek a fehérjék felszívódásával. Ezek a speciális esetek, amelyeket csak orvos segítségével, az ő útmutatásai alapján lehet kezelni.

6. Sárga lerakódások és korpásodás - gyulladás

A sárga vagy fehér pelyhek a hajban, a vállon és még esetleg a szemöldökökön jele lehet a seborrhoeás dermatitis-nek, aminek hétköznapi elnevezése a korpásodás. Ennek oka általában valamilyen bőrgyuladás, ami télen fokozódik. Segítenek rajta a speciális samponok, natúr kozmetikumok, vényköteles szerek. Ha súlyos a dolog, mindenképp fordulj orvoshoz.

 

Kovács-Hain Zsuzsuzsa

 


A szexet nem lehet elvárni!
A szexet nem lehet elvárni!
Szexualitás - A csóktól jobb és teljesebb a szex
Szexualitás - A csóktól jobb és teljesebb a szex
Aktív szexuális életet élnél? Vajon elég érett vagy rá?
Aktív szexuális életet élnél? Vajon elég érett vagy rá?
A szerelem
A szerelem
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.