intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

6 dolog, amit a hajad árul el az egészségedről

6 dolog, amit a hajad árul el az egészségedről

A szem a lélek tükre. A hajad viszont az egészségi állapotod tükre, csak jól kell tudni olvasni benne. Kutatások szerint a haj megjelenése, textúrájának, vastagságának változásai jelei lehetnek valamilyen egészségügyi vagy genetikai problémának. Lássunk most 6 olyan tünetet, amelyet jó, ha felismersz, ha a tükörbe nézel.

Sajnos a Jóisten nem sok embert áldott meg csodás hajkoronával. De ennek nem feltétlenül az az oka, hogy az Isten nem volt jókedvében, amikor a hajunkkal foglalkozott. A különböző civilizációs ártalmak, külső hatások is befolyásolják a hajunk állapotát, ahogy a belső egészségünk is tükröződik rajta. Jó, ha tisztában vagy azzal, mit üzen a hajad.

Ha legközelebb tükörbe nézel, vizsgáld meg tüzetesen a hajad, és keresd ezeket a jeleket:

1. Ősz hajszálak - stressz

Bizonyára te is találkoztál már olyannal, hogy valaki egy nagy trauma, vagy őt ért stresszes időszak után hirtelen megőszült. Bőrgyógyászok állítják, hogy az oxidatív stressz befolyásolhatja a pigment-termelő sejteket, szinte sokkolja azokat. A stressz mellett természetesen a gének is befolyásolják az őszülést. Vannak, akik csak egészen idősen kezdenek őszülni, vannak, akik már a húszas éveikben találnak ősz hajszálakat.

2. Töredezett haj - Cushing-szindróma

A törékeny haj az egyik tünete a Cushing-szindrómának. Ezen kívül természetesen sok egyéb tünete is van a betegségnek, így nem alapozható csak a hajtöredezésre a diagnózis! A Cushing-szindróma egy igen ritka állapot, a túlzott kortizoltermelés okozza, magas vérnyomás, kimerültség, hátfájás a jellemző tünetei. Kezelésére általában gyógyszeres megoldást javasolnak, de vannak, akiknél a műtét, a kemoterápia, a sugárkezelés lehet a megoldás, hogy a mellékvesét arra kényszerítsék, hogy javítsa a kortizol túlzott termelését.

3. Száraz haj - pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigybetegségben szenvedők lehet, hogy észreveszik, hogy hirtelen szárazzá, nehezen kezelhetővé, egészségtelen kinézetűvé válik a hajuk. Ha te is ezt a tünetet, jelet tapasztalod, menj orvoshoz, hogy ha gond van a pajzsmirigyeddel, az mielőbb kiderülhessen, és megkaphasd a megfelelő kezelést. A pajzsmirigy eltéréseinek más tünetei is vannak: fáradtság, hidegre való érzékenység, ízületi fájdalom, izomfájdalom, puffadt arc, súlygyarapodás. Általában a megfelelő gyógyszerrel könnyen karbantartható.

4. Hajhullás - vérszegénység

Ha hirtelen azt veszed észre, hogy a hajkefédben vagy a zuhanytálcában sokkal több haj van, mint azelőtt, ez annak a jele lehet, hogy a szervezetedben alacsony a vas szintje, vagy vérszegény vagy. Szükséges lehet egy teszt elvégzése, ami nem más, mint egy vérvizsgálat. Ha vegetáriánus vagy, szoptatsz, akkor előfordulhat, hogy ettől alacsonyabb a vasszinted, de fontos, hogy kiderüljön a valódi ok. Mindenképp fordulj orvoshoz, ha hullik a hajad, mert megfelelő étrenddel, vaspótlással helyrehozható a probléma. Átmeneti hajhullás előfordulhat az ösztrogénszint hirtelen változásától is, terhesség után, vagy akkor, ha abbahagyod a fogamzásgátló tabletta szedését.

5. A haj elvékonyodása - fehérjehiány

A haj elvékonyodásának oka többnyire genetikus, ám okozhatja más is, valamilyen hiányállapot.

A fehérje nélkülözhetetlen a hajnak, így ha nem kap eleget, akkor előfordulhat, hogy hullani, ritkulni kezd. Az egészséges étrendet követőknél ez általában nem okoz gondot, hiszen minden benne van az étrendjükben, amire a szervezetnek szüksége van. Ám azoknál, akik gyomorproblémákkal küzdenek, esetleg gyomor-bypass műtéten estek át a közelmúltban, problémák lehetnek a fehérjék felszívódásával. Ezek a speciális esetek, amelyeket csak orvos segítségével, az ő útmutatásai alapján lehet kezelni.

6. Sárga lerakódások és korpásodás - gyulladás

A sárga vagy fehér pelyhek a hajban, a vállon és még esetleg a szemöldökökön jele lehet a seborrhoeás dermatitis-nek, aminek hétköznapi elnevezése a korpásodás. Ennek oka általában valamilyen bőrgyuladás, ami télen fokozódik. Segítenek rajta a speciális samponok, natúr kozmetikumok, vényköteles szerek. Ha súlyos a dolog, mindenképp fordulj orvoshoz.

 

Kovács-Hain Zsuzsuzsa

 


Az orgazmus a fejben dől el
Az orgazmus a fejben dől el
A szex kell!
A szex kell!
Ha egy napra nő lehetnék
Ha egy napra nő lehetnék
Ha sosem volt még orgazmusod, így lehet
Ha sosem volt még orgazmusod, így lehet
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.