intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

5 tévhit a válásról, amit nem hagyhatsz figyelmen kívül

Minden második házasság válással végződik. Ugye emlékszel még erre a statisztikai adatra. Nekem volt olyan ismerősöm, aki e miatt vált házasság-ellenessé. Azért ez talán túlzás. Főleg, hogy az utóbbi években igencsak divatba jött a házasság intézménye, csökken a válások aránya.

Susan Pease Gadoua terapeuta és Vicki Larson újságíró írtak egy nagyon tanulságos könyvet a házasságról, a címe Az új Igen – A házasság intézményének átformálása a szkeptikusok, a realisták és a lázadók számára. A modern házasság elvárásairól, a válásról elterjedt tévhitekről szól. Sajnos magyar nyelven még nem elérhető, de nagyon érdekes kérdéseket vet fel, érdemes elolvasni akár angolul is.

5 tévhit a válásról

1. Minden második házasság válással végződik

Az elmúlt 20 évben csak csökkent a válások száma. Ez az elavult statisztika inkább a ’80-as években volt jellemző adat. A New York Times kutatása szerint az 1990-ben köttetett házasságok 70%-a ünnepelte idén a 15. házassági évfordulóját.

2. A válás árt a gyerekeknek

Gadoua szerint a válás stresszes lehet a gyerekeknek, de nem annyira káros. A legtöbb kárt az okozza, ha a szülők harcolnak egymással a gyerek előtt, hiszen legtöbbször egy gyermek mindkét szülőjét ugyanúgy szereti.

3. A második házasságok többsége nagyobb valószínűséggel végződik válással

Statisztikailag ez igaz, azonban sokan elválnak, majd újra visszatérnek ex-házastársukhoz. Tehát gyakorlatilag nem váltak el, ugyanúgy együtt élnek. Ilyenkor a kihívást a hagyományos normák jelentik; az, hogy a házasság hogyan maradjon házasság, amikor papíron már nem az. A második házasságnál sokan szabadabban kezelik a hagyományos értelemben vett házasság szót, és a vele járó normákat is. Azoktól a dolgoktól, amelyek az első házasságnál még maguktól értetődőnek számítottak, most már bezárva érzik magukat. Ezt kell megoldani.

4. A válás hiba

Szó sincs erről! Az egyetlen, ami meghatározza, hogy egy házasság sikeres volt-e, az az, hogy mennyi ideig tartott. Ám ez nem jelenti azt, hogy egy öt évig tartó házasság nem lehetett sikeres. Mindkét fél profitálhatott belőle. Sokan vannak azonban, akik szabadabb és jobb életet tudnak élni a válás után, ezért semmiképp sem tekinthető hibának.

5. A házasság előtti együttélés növeli a válás esélyét

Gyakran mondják, hogy azok, akik együtt élnek a házasság előtt, nagyobb valószínűséggel válnak el, de a legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy ez nem igaz. A greensboroi egyetem (University of North Carolina) docensének, Arielle Kuperbergnek tavalyi tanulmánya szerint semmi köze a váláshoz annak, hogy a párok együtt éltek-e a házasságkötés előtt vagy nem. Kuperberg szerint inkább a párok életkora a mérvadó. Az az életkor, amikor összeköltöztek. Ha ez túl fiatalon történt, akkor esélyesebb a válás, mintha idősebb korban lépték meg az összeköltözést.

Mi az a 10 kérdés, amit házasság előtt célszerű tisztázni?

  1. Mit jelent a házasság a számunkra?
  2. Miért akarunk házasodni?
  3. Miért akarok férjhez menni?
  4. Több is van köztünk, mint szerelem? Támogatás és tisztelet?
  5. Akarunk gyerekeket? Ha igen, mikor?
  6. Hogyan fogjuk kezelni pénzügyeket?
  7. Milyen elvárásaink vannak a házasságtól és önmagunktól?
  8. Milyen a szexuális életünk? Tudunk beszélni a vágyainkról?
  9. Hogyan fogunk szembenézni azzal, ha egyikünk hűtlen lesz?
  10. Mi számít hűtlenségnek? Vajon csak a közösülés? Petting? Vagy már a csók is megcsalás?
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.