intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

5 kérdés és 5 válasz a tinédzserkori fogamzásgátlásról

5 kérdés és 5 válasz a tinédzserkori fogamzásgátlásról

A fiatalkor elröppen, nagyon gyorsan. Sajnos mostanában egyre gyorsabban. Minden értelemben siet a világ, és mi, szülők csak nézzük, hogy a gyermekeink hogyan lettek felnőttek egy szempillantás alatt… hiszen annyi mindent kéne még tanulniuk, tapasztalniuk. Szexuális téren is ez a helyzet.

5 kérdés és 5 válasz a tinédzserkori fogamzásgátlásról

Dr. Sobel Gábor, szülész-nőgyógyász szakorvossal a tinédzserkori fogamzásgátlásról beszélgettünk.

Tapasztalatai szerint a fiatalok mely életkorban esnek át az első szexuális együttléten?

Nagy részük 16-18 év között. Sok esetben az első nemi aktushoz a kíváncsiság tereli a fiatalokat, ezért egyre előrébb tolódik ennek az alkalomnak az ideje. Sajnos rendszeresen találkozunk 14 éves terhes lányokkal, illetve szülő nőkkel. Manapság is még nagyon magas a kamaszkori terhességek száma.

Ön szerint „képben vannak” a fiatalok, tudják, milyen lehetőségeik vannak a nem kívánt terhesség, illetve a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezésre?

A felvilágosításnak óriási szerepe van a nem kívánt terhességek illetve a nemi úton terjedő fertőzések megelőzésének vonatkozásában. A fiatalok többnyire a neten tájékozódnak, ahol viszont nagyon sok a szűretlen, nem egyértelmű, illetve félrevezető információ. Ezért nagyon fontos, hogy a felvilágosítás interperszonális legyen. Az iskolának és a családnak nagy a szerepe, de kellenek az államilag szervezett kiterjesztett programok. Jó, ha olyanhoz fordul a fiatal, akiben megbízik. Lehet az szülő, orvos vagy védőnő. Mivel azért még gyerekekről van szó, a szülők felelőssége a legnagyobb, hiszen ők a legbiztosabb forrás egy fiatal számára. Főleg akkor, ha ilyen kényes témáról van szó. Fontosnak tartom a család szerepét abban is, hogy a fiatalok ne tabutémaként kezeljék ezt a témát. Az iskolai és a különböző más programok nem érnek sokat, ha a családban nem támogató a környezet, és a fiatal magára marad. Ekkor indul el másfelé, fordul az internethez információért, ahol olyan dömping éri, hogy nagyon nehéz visszafordítani az elindult folyamatokat.

Nagyon fontos lenne, hogy a tinédzserkorúak tájékozottak legyenek a fogamzásgátló módszerek széles palettájával kapcsolatban. Ebben a nőgyógyász szakorvos is a segítségükre lehet. Javasolhat fogamzásgátló tablettát, vagy más védekezési módszert is.

5 kérdés és 5 válasz a tinédzserkori fogamzásgátlásról

A szülők mennyire kezelik ezt fontos témaként?

Sokszor szülőkkel együtt érkeznek a fiatalok. Azt látom, hogy sok család foglalkozik a témával, fontos számukra, hogy gyermekük képben legyen a védekezéssel kapcsolatosan. Egy nem kívánt terhesség vagy akár valamilyen szexuális úton terjedő betegség az egész család életét megváltoztathatja.

Melyek a leggyakrabban ajánlott fogamzásgátló módszerek tinédzserkorban?

Leggyakrabban az óvszert szoktuk javasolni, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek ellen ez a legbiztosabb védekezési mód és jó a hatásfoka a nem kívánt terhesség megelőzésében is. Aki aktív nemi életet él, de gyakrabban vált partnert, annak mindenképp ésszerű az óvszer használata, mellette kiegészítő védekezésként javasolt akár a hormonális fogamzásgátló tabletta. Ez az ún. kettős, holland módszer növeli a biztonságot. A fiatal lányoknak az alacsony hormontartalmú tablettákat bátran javasoljuk. Ezek főleg azoknak a fiataloknak nyújtanak hosszú távú megoldást, akik tartós párkapcsolatban élnek. A tablettát szoktuk javasolni akkor is, ha fájdalmas menstruáció miatt keres fel bennünket a tinédzserkorú. Ám ennek a korosztálynak sokszor nemcsak a fájdalmas menzesz a problémája, hanem a hormonok miatt jelentkező bőrproblémákkal is szembe kell nézniük. A fogamzásgátló tabletta akkor is jó választás lehet, ha aknékkal, pattanásokkal küzd a fiatal lány, és azt szeretné, hogy ezek a gondok rendeződjenek.

5 kérdés és 5 válasz a tinédzserkori fogamzásgátlásról

A fogamzásgátló tabletták ma már igen alacsony hormontartalmúak, és a nem kívánt teherbeesés esélye mindössze 1%. Többféle létezik, ma már mindenki számára meg lehet találni a személyre szabott megoldást.

A fiatalok esetében fontos szempont kell, hogy legyen a fogamzásgátló tabletta felírásánál, hogy a testük elég fejlett-e, hogy a növekedésük befejeződött-e. Nagy mennyiségű ösztrogén ugyanis leállítja a csontfejlődést. Így egy alacsony, testileg fejletlen, még növésben lévő 14 éves lánynak nem ajánlott a hormonális fogamzásgátlás. Őszintén szólva, ebben a korban még a nemi életet is korainak gondolom.

Félnek a fiatalok a hormonális fogamzásgátlástól?

Mivel ez a korosztály már szinte „belenőtt” abba, hogy a fogamzásgátló tabletták alacsony hormontartalmúak, félelmet nem tapasztalok. Inkább tájékozatlanok még, nem annyira foglalkoznak a témával. Egy szükséges rosszként tekintenek rá, ami ahhoz kell, hogy ne essenek teherbe. Sokan hisznek olyan tévhitekben, hogy el lehet hízni a tablettaszedéstől, de ezeket mindig igyekszem cáfolni. A mellékhatásoktól való félelmet lehet talán még említeni, amely az édesanya vagy az idősebb nővér „nyomására” élhet a tinédzserben. A hormonális fogamzásgátló tablettáknak lehetnek ritkán mellékhatásaik, amelyek általában enyhék és átmenetiek. Fontos megemlíteni, hogy kellő odafigyelést igényel a trombózis kockázatának felmérése is.

Kovács-Hain Zsuzsa


Nappal tilos a szex, tiltott a csók… - Ilyen helyek is vannak a világban
Nappal tilos a szex, tiltott a csók… - Ilyen helyek is vannak a világban
Kell a zuhany?
Kell a zuhany?
Candida – nem egy hangzatos női név
Candida – nem egy hangzatos női név
Mindig csak azt akarjuk hallani: szeretlek! Van, amikor nem szabad elhinni
Mindig csak azt akarjuk hallani: szeretlek! Van, amikor nem szabad elhinni
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.