intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

5 kérdés és 5 válasz a tinédzserkori fogamzásgátlásról

5 kérdés és 5 válasz a tinédzserkori fogamzásgátlásról

A fiatalkor elröppen, nagyon gyorsan. Sajnos mostanában egyre gyorsabban. Minden értelemben siet a világ, és mi, szülők csak nézzük, hogy a gyermekeink hogyan lettek felnőttek egy szempillantás alatt… hiszen annyi mindent kéne még tanulniuk, tapasztalniuk. Szexuális téren is ez a helyzet. Dr. Sobel Gábor, szülész-nőgyógyász szakorvossal a tinédzserkori fogamzásgátlásról beszélgettünk.

fogamzasgatlo-tini3
    Dr. Sobel Gábor

Tapasztalatai szerint a fiatalok mely életkorban esnek át az első szexuális együttléten?

Nagy részük 16-18 év között. Sok esetben az első nemi aktushoz a kíváncsiság tereli a fiatalokat, ezért egyre előrébb tolódik ennek az alkalomnak az ideje. Sajnos rendszeresen találkozunk 14 éves terhes lányokkal, illetve szülő nőkkel. Manapság is még nagyon magas a kamaszkori terhességek száma.

Ön szerint „képben vannak” a fiatalok, tudják, milyen lehetőségeik vannak a nem kívánt terhesség, illetve a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezésre?

A felvilágosításnak óriási szerepe van a nem kívánt terhességek illetve a nemi úton terjedő fertőzések megelőzésének vonatkozásában. A fiatalok többnyire a neten tájékozódnak, ahol viszont nagyon sok a szűretlen, nem egyértelmű, illetve félrevezető információ. Ezért nagyon fontos, hogy a felvilágosítás interperszonális legyen. Az iskolának és a családnak nagy a szerepe, de kellenek az államilag szervezett kiterjesztett programok. Jó, ha olyanhoz fordul a fiatal, akiben megbízik. Lehet az szülő, orvos vagy védőnő. Mivel azért még gyerekekről van szó, a szülők felelőssége a legnagyobb, hiszen ők a legbiztosabb forrás egy fiatal számára. Főleg akkor, ha ilyen kényes témáról van szó. Fontosnak tartom a család szerepét abban is, hogy a fiatalok ne tabutémaként kezeljék ezt a témát. Az iskolai és a különböző más programok nem érnek sokat, ha a családban nem támogató a környezet, és a fiatal magára marad. Ekkor indul el másfelé, fordul az internethez információért, ahol olyan dömping éri, hogy nagyon nehéz visszafordítani az elindult folyamatokat.

Nagyon fontos lenne, hogy a tinédzserkorúak tájékozottak legyenek a fogamzásgátló módszerek széles palettájával kapcsolatban. Ebben a nőgyógyász szakorvos is a segítségükre lehet. Javasolhat fogamzásgátló tablettát, vagy más védekezési módszert is.

A szülők mennyire kezelik ezt fontos témaként?

Sokszor szülőkkel együtt érkeznek a fiatalok. Azt látom, hogy sok család foglalkozik a témával, fontos számukra, hogy gyermekük képben legyen a védekezéssel kapcsolatosan. Egy nem kívánt terhesség vagy akár valamilyen szexuális úton terjedő betegség az egész család életét megváltoztathatja.

5 kérdés és 5 válasz a tinédzserkori fogamzásgátlásról

Melyek a leggyakrabban ajánlott fogamzásgátló módszerek tinédzserkorban?

Leggyakrabban az óvszert szoktuk javasolni, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek ellen ez a legbiztosabb védekezési mód és jó a hatásfoka a nem kívánt terhesség megelőzésében is. Aki aktív nemi életet él, de gyakrabban vált partnert, annak mindenképp ésszerű az óvszer használata, mellette kiegészítő védekezésként javasolt akár a hormonális fogamzásgátló tabletta. Ez az ún. kettős, holland módszer növeli a biztonságot. A fiatal lányoknak az alacsony hormontartalmú tablettákat bátran javasoljuk. Ezek főleg azoknak a fiataloknak nyújtanak hosszú távú megoldást, akik tartós párkapcsolatban élnek. A tablettát szoktuk javasolni akkor is, ha fájdalmas menstruáció miatt keres fel bennünket a tinédzserkorú. Ám ennek a korosztálynak sokszor nemcsak a fájdalmas menzesz a problémája, hanem a hormonok miatt jelentkező bőrproblémákkal is szembe kell nézniük. A fogamzásgátló tabletta akkor is jó választás lehet, ha aknékkal, pattanásokkal küzd a fiatal lány, és azt szeretné, hogy ezek a gondok rendeződjenek.

A fogamzásgátló tabletták ma már igen alacsony hormontartalmúak, és a nem kívánt teherbeesés esélye mindössze 1%. Többféle létezik, ma már mindenki számára meg lehet találni a személyre szabott megoldást.

A fiatalok esetében fontos szempont kell, hogy legyen a fogamzásgátló tabletta felírásánál, hogy a testük elég fejlett-e, hogy a növekedésük befejeződött-e. Nagy mennyiségű ösztrogén ugyanis leállítja a csontfejlődést. Így egy alacsony, testileg fejletlen, még növésben lévő 14 éves lánynak nem ajánlott a hormonális fogamzásgátlás. Őszintén szólva, ebben a korban még a nemi életet is korainak gondolom.

Félnek a fiatalok a hormonális fogamzásgátlástól?

Mivel ez a korosztály már szinte „belenőtt” abba, hogy a fogamzásgátló tabletták alacsony hormontartalmúak, félelmet nem tapasztalok. Inkább tájékozatlanok még, nem annyira foglalkoznak a témával. Egy szükséges rosszként tekintenek rá, ami ahhoz kell, hogy ne essenek teherbe. Sokan hisznek olyan tévhitekben, hogy el lehet hízni a tablettaszedéstől, de ezeket mindig igyekszem cáfolni. A mellékhatásoktól való félelmet lehet talán még említeni, amely az édesanya vagy az idősebb nővér „nyomására” élhet a tinédzserben. A hormonális fogamzásgátló tablettáknak lehetnek ritkán mellékhatásaik, amelyek általában enyhék és átmenetiek. Fontos megemlíteni, hogy kellő odafigyelést igényel a trombózis kockázatának felmérése is.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


4 dolog, ami befolyásolja a szexualitásod
4 dolog, ami befolyásolja a szexualitásod
Aktív szexuális életet élnél? Vajon elég érett vagy rá?
Aktív szexuális életet élnél? Vajon elég érett vagy rá?
Nemcsak az orgazmus miatt jó reggel szeretkezni – Ezért iktasd be minél többször
Nemcsak az orgazmus miatt jó reggel szeretkezni – Ezért iktasd be minél többször
Amikor a lányok a szexről beszélnek
Amikor a lányok a szexről beszélnek
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.